BestsellersBoekenraad

Veel persoonlijk leed, deze week in de bestsellerlijsten

Jet Steinz bekijkt wekelijks bijgaande toptien en die van de CPNB. Een lid van onze Boekenraad geeft zijn of haar tip.

Jet Steinz
null Beeld

Veel persoonlijk leed, deze week in de bestsellerlijsten. Hersenbloedingen en depressies in Rinkeldekink, van wijlen Martine Bijl. Voorbij, voorbij, de op haar eigen leven gebaseerde debuutroman van Clairy Polak, gaat over alzheimer en afscheid nemen. En Karin Bloemen blikt in het nieuw binnengekomen Mijn ware verhaal terug op haar jeugd, die in het teken stond van misbruik en mishandeling.

Terwijl de zomer normaal gesproken geregeerd wordt door lichte kost: iets van Jill Mansell, de nieuwste van Santa Montefiore, een Suzanne Vermeertje of twee, drie, alle mogelijke Lucinda Riley’s. Maar in de Volkskrant Toptien komen de lichte briesjes vooralsnog van de nummers 9 en 10: flauwe feelgood in Hendrik Groens Een kleine verrassing en het dertiende deel van de (volgens de uitgever) ‘mega­succesvolle’ en ‘supergrappige graphicnovelserie’ Het leven van een loser: Vet koel van Jeff Kinney, ­‘supergrappig vertaald’ door Hanneke Majoor.

De timing van (de vertaling van) dat laatste boek is overigens apart. Vet koel speelt zich namelijk af in januari en februari, wanneer een extreme sneeuwval ervoor zorgt dat hoofdpersoon Bram en zijn kornuiten ijsvrij krijgen. De woonwijk verandert vervolgens in een winters slagveld inclusief sneeuwbalgevechten, igloforten en ijskoude samenzweringen.

Dat doet Suzanne Vermeer toch handiger: de boeken die onder haar naam verschijnen in de winter spelen zich ook af in de winter (Apres-ski, Winterberg, Zwarte piste, Noorderlicht, Het chalet, Lawinegevaar, Mont Blanc). In de zomer is het de beurt aan Hittegolf, Het eiland, Zomertijd, Het strandhuis, All-inclusive, Het paradijs, Bella Italia, De suite, Costa del Sol, Cruise of Bon Bini Beach.

De Volkskrant Boekenraad Toptien

1Ilja Leonard Pfeijffer: Grand Hotel Europa; De Arbeiderspers

2Martine Bijl: Rinkeldekink; Atlas Contact

3Jo Nesbo: Het mes; Cargo

4Karin Slaughter: Laatste weduwe; HarperCollins

5Rob van Essen: De goede zoon; Atlas Contact

6Clairy Polak: Voorbij, voorbij; Meulenhoff Boekerij

7Karin Bloemen: Mijn ware verhaal; Ambo Anthos

8Roxane van Iperen: ’t Hooge Nest; Lebowski

9Hendrik Groen: Een kleine verrassing; Meulenhoff Boekerij

10Jeff Kinney: Vet koel; De Fontijn

Janneke Siebelink van Bol.com Beeld Mariska Kerpel
Janneke Siebelink van Bol.comBeeld Mariska Kerpel

De boekentip van Janneke Siebelink (bol.com): Casey N. Cep, De moordenaar, de advocaat en de schrijver

Journalisten houden van processen omdat ze ‘gefascineerd zijn door het feit dat degene aan wie een vraag wordt gesteld, ook daadwerkelijk antwoord moet geven’, schrijft Casey N. Cep. Zo ook Harper Lee, die als kind al rechtszaken bijwoonde. Casey voert ons mee naar een van de wonderlijkste processen in het broeierige Alabama in de jaren zeventig. Op dat moment is er 17 jaar verstreken sinds de roman How to Kill a Mockingbird is verschenen en Harper Lee is vastberaden een vervolg te schrijven waarin deze zaak de hoofdrol speelt. Maar dat boek zal er nooit komen. Non-fictie dat leest als fictie, in de geest van Capotes In Cold Blood. Harper Lee zou trots zijn geweest.

Met dank aan: Gianotten Mutsaers Tilburg, Van Someren & Ten Bosch Zutphen, Van der Velde Leeuwarden, De Tribune Maastricht, De Bilthovense Boekhandel, Bol.com, Donner Rotterdam, Boekhandel Plukker Schagen, Over het Water Amsterdam

null Beeld

Gijs Groenteman gaat in onze illustere archiefkast in gesprek met mensen die hem hebben verwonderd. Rapper Pepijn Lanen, schrijver Paulien Cornelisse en kunsthandelaar Jan Six passeerden al de revue.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden