NieuwsCultuurbegroting

Veel kritiek op de cultuurbegroting van VVD-kamerlid Thierry Aartsen

VVD-Kamerlid Thierry Aartsen kreeg maandag tijdens de behandeling van de cultuurbegroting in de Tweede Kamer veel kritiek op zijn voorstel om meer geld uit het Fonds voor Cultuurparticipatie naar volkscultuur te laten gaan. Na 2021 wil hij geld verschuiven van landelijke cultuurinstellingen als het Concertgebouworkest naar regionale amateurinitiatieven als bloemencorso’s, schutterijen en carnavalsoptochten.

Michiel Kruijt
Ingrid van Engelshoven, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, komt aan op het Binnenhof voor de wekelijkse ministerraad. Beeld ANP
Ingrid van Engelshoven, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, komt aan op het Binnenhof voor de wekelijkse ministerraad.Beeld ANP

Ook Kamerleden van partijen die met de VVD samen regeren laakten de uitlatingen van het liberale Kamerlid afgelopen vrijdag in de Volkskrant. Zo merkte Lenny Geluk-Poortvliet (CDA) op dat haar partij onlangs een voorstel indiende om de onroerendzaakbelasting (ozb) aanzienlijk te verlagen voor verenigingen met een maatschappelijk belang. Een meerderheid in de Kamer is daarvoor. ‘Maar twee partijen stemden tegen: VVD en 50Plus’. Daarmee misten de liberalen volgens het CDA-Kamerlid een uitgelezen kans om geld vrij te spelen voor de verenigingen die Aartsen nu juist zegt te willen steunen.

Het Kamerlid Carla Dik-Faber van de regeringspartij ChristenUnie noemde het plan van Aartsen ‘ontzettend polariserend’. Ze vroeg zich af of Aartsen nu bezig was ‘de ene cultuur op te zetten tegen de andere’. Ook minister Ingrid van Engelshoven van Cultuur (D66) riep het VVD-Kamerlid op te stoppen met het vergelijken van verschillende vormen van cultuur. ‘Het is niet het ene ten koste van het andere. Het is allebei.’ Ze wees erop dat via het Fonds voor Cultuurparticipatie al veel geld gaat naar zogeheten immaterieel erfgoed, waaronder ook bijvoorbeeld de carnavalsviering valt.

In het regeerakkoord staat dat er meer aandacht voor volkscultuur moet komen. Het budget van het Fonds voor Cultuurparticipatie is daarom jaarlijks met een miljoen euro verhoogd. Aartsen wil blijkens een door hem ingediende motie dat er bij de verdeling van dat geld meer aandacht komt voor ‘immaterieel erfgoed zoals verenigingen, schutterijen en gildes’. Volgens minister Van Engelshoven is dat al staand beleid.

Het VVD-Kamerlid ging maandag niet in op zijn uitlating over het verschuiven van geld voor landelijke cultuurinstellingen naar volkscultuur na 2021.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden