Veel Facebooken maakt niet gelukkig

Slecht nieuws voor Facebookverslaafden: tijd doorbrengen op de vriendensite maakt een beetje ongelukkiger, schrijven twee psychologen in het vakblad PLoS ONE.

Virginia Groenendijk
null Beeld reuters
Beeld reuters

Hoe actiever onderzochte jongeren waren op Facebook, des te slechter ze zich voelden na elk meetmoment. Ook waren de Facebookende proefpersonen na twee weken minder tevreden met hun eigen leven dan aan het begin van het onderzoek. 'Echt' sociaal contact verhoogde wel het gevoelsmatige welzijn van de studenten.

Onderzoekers van de University of Michigan en de Vlaming Philippe Verduyn registreerden van 82 proefpersonen twee weken lang, vijf maal per dag, onder meer het Facebookgebruik, de hoeveelheid tijd die ze besteedden aan 'echte' sociale contacten en hoe goed ze zich voelden.

De negatieve invloed van het Facebookgebruik hield ook aan toen Kross en Verduyn rekening gingen houden met andere factoren, zoals eenzaamheid, het aantal vrienden op Facebook en sekseverschillen.Ze vermoeden dat gebrek aan beweging en jaloezie debet zijn aan de daling van welzijn.

Bescheiden invloed
De uiteindelijke invloed van het Facebookgebruik op het welzijn is bescheiden, erkennen ook Kross en Verduyn in hun artikel: hooguit enkele procenten. Maar, zo schrijven de psychologen, hoe goed of slecht een persoon zich voelt, is aan zoveel factoren onderhevig dat het vinden van een factor die het welzijn systematisch beïnvloedt al van waarde is.

Ruut Veenhoven, emeritus hoogleraar sociale condities voor menselijk geluk aan de Erasmus Universiteit verwacht wel dat factoren zoals de levenswijze de negatieve invloed van Facebookgebruik zullen verklaren. Hij is dan ook nieuwsgierig naar vervolgonderzoek waarin ook het effect van Facebookgebruik op andere vormen van tijdsbesteding is opgenomen. Verduyn is al bezig met het opzetten van zo'n vervolgstudie. Hij wil dan ook proefpersonen gedurende een bepaalde tijd verbieden Facebook te gebruiken

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden