Vechten in op hol geslagen sprookjesboek

Bijna een op de drie cliënten van particuliere afkickcentra is verslaafd aan het spelen van computerspellen, onthulde het Algemeen Dagblad vorige week....

Peter van Ammelrooy

Wel wist het AD te melden dat een kliniek een behandelprogramma is begonnen, waarbij de patiënten dag en nacht in de instelling verblijven. ‘Thuis zitten ze anders zo weer achter de spelcomputer. Het is een gevaar voor de samenleving. Een onderschat gevaar’, aldus een woordvoerder.

Laten we hier de geestelijke gezondheid van de natie dan nog maar wat verder ondermijnen. Dat kunnen we doen in de wetenschap dat de Jellinek Kliniek in Amsterdam, dat als een van de eersten jaren geleden al de schijnwerpers richtte op de obsessieve gamer, hooguit vier tot vijf gevallen per jaar zegt te behandelen.

Uitermate verslavend zijn de recent verschenen titels Guild Wars Factions en Heroes of Might & Magic V (beiden voor de pc). Het zijn games waarin de speler enkele honderden missies moet voltooien, in schier oneindige fantasie-werelden die worden bevolkt door dwergen, duivels, elfen, ridders, draken en ander mythische wezens. Wie in de bioscoop drie delen Lord of The Rings al een hele zit vond, kan aan deze op hol geslagen sprookjesboeken beter niet beginnen.

Guild Wars is van de twee titels het minst eenvoudig om uit te leggen. In het gamesjargon is het een mmorpg, wat staat voor massive multiplayer online role playing game. Stel u een een gigantisch schaakbord op internet voor waarop miljoenen tegelijk partijen spelen. Mix dat met een semi-middeleeuwse verkleedpartij en u komt aardig in de buurt.

Het mmorpg is een populair genre. Deelnemers betalen soms jaren achtereen vijftien euro per maand om hun schermpersonage in leven te houden. Dat heeft Guild Wars in elk geval op de concurrentie voor: de gamer betaalt eenmalig voor het spel (45 euro) en mag voor dat bedrag tot sint-juttemis meespelen.

Het spel verlangt dat zijn deelnemers op een lange queeste gaan, waarbij ze alleen of in groepsverband optrekken. Wie online geen aansluiting wil of krijgt bij een stam van spelers, kan zich omringen met computergestuurde creaturen.

Veel van de missies die een speler voor de kiezen krijgt, bestaan uit gevechten, gevechten, een beetje handel drijven (om aan andere wapens te komen) en weer gevechten. Het einddoel is het bereiken van ‘niveau’ 20, een nirvana waarin een schermpersonage geen nieuwe vaardigheden meer kan aanleren.

Laat Guild Wars zich meer vergelijken met een schaakspel waarbij de stukken elkaar aan het zwaard rijgen, Heroes V heeft leentjebuur gespeeld bij Risk, het bekende landjepik met dobbelstenen en pionnen. Ook hier begint de gamer vrijwel in zijn uppie in een eenvoudig kasteeltje en moet hij een steeds sterker leger bouwen dat met steeds meer belegeringen en veldslagen zijn imperium doet uitdijen.

Heroes V behoort tot het genre turn based games, waarbij de spelers steeds elkaars zetten afwachten (in het geval van de individuele gamer is de computer zijn tegenstander). Het is zaak dat iedere gamer bij elk gevecht en iedere veldslag de juiste strijders in stelling brengt. Om eens wat te noemen: tegen een draak die vuur spuwt, heeft een zwaardkunstenaar weinig in te brengen.

Heroes V komt de beginnende speler iets tegemoet, omdat het spel in drie moeilijkheidsgraden is te spelen. Helaas maken handleiding en hulpschermen niet altijd even duidelijk met welk talent elk personage is begiftigd of wat sommige objecten die in het spel zijn te vinden of aan zijn te schaffen aan voordelen bieden. De speciale editie van Heroes V bevat wel een uitgebreide bijsluiter, naast een gedrukte landkaart en de complete Heroes II.

Met beide games is de speler al snel heel wat dagen of weken onder de pannen. Daarmee zijn ze volgens het AD rijp voor een afkickcentrum. Ongeruste ouders moeten maar zo denken: postzegels verzamelen of pony rijden, plegen een grotere aanslag op het gezinsbudget.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden