VBK onderzoekt met schrijvers en vertrokken uitgever of Atlas Contact zelfstandig door kan

Mizzi van der Pluijm, directeur/uitgever van Atlas Contact, blijft mogelijk toch verbonden aan haar uitgeverij. Algemeen directeur Wiet de Bruijn van VBK Uitgevers gaat met haar en een 'schrijverscommissie' zoeken naar een oplossing waarbij Atlas Contact zelfstandig en onder haar leiding verder gaat.

Mizzi van der Pluijm Foto Els Zweerink

Dat is de uitkomst van een bijeenkomst, dinsdagmiddag, in het tuinhuis van Atlas Contact waar De Bruijn, Van der Pluijm en een zestigtal auteurs bij elkaar kwamen om te praten over de toekomst van Atlas Contact. Een aantal van hen dreigde bij de uitgeverij te vertrekken. Adriaan van Dis deed een emotionele oproep voor een lijmpoging. 'Er worden allemaal besluiten genomen over onze hoofden heen, iedereen heeft al een mailtje gekregen van Mai Spijkers van Prometheus. Ik smeek jullie tot een oplossing te komen waardoor Atlas Contact niet uiteenvalt.' In de schrijverscommissie zitten Geert Mak, Hanna Bervoets, Lieke Marsman, Michael Bijnens, Maarten Asscher en Nelleke Noordervliet.

Aanleiding voor de bijeenkomst was de aankondiging, vorige week, van het plotselinge vertrek van Van der Pluijm. Ze kon zich niet verenigen met de nieuwe structuur van het bedrijf, waarin de eigendomsverhoudingen drastisch veranderen, en maakte bekend over te stappen naar uitgeverij Das Mag. Na de bekendmaking kondigde een vijftigtal schrijvers aan 'de pen neer te leggen'.

Op dit moment is 51 procent van de aandelen van VBK in handen van het management en personeel van het bedrijf, en 49 procent van ING. In maart dit jaar kondigde ING aan uit het bedrijf te willen stappen. Om ING te kunnen uitkopen, ging de top van het bedrijf op zoek naar nieuwe aandeelhouders.

Een ervan is gevonden in de online boekenclub Bookchoice van Boudewijn Jansen. Het plan is dat VBK Bookchoice overneemt en Jansen in ruil daarvoor een substantieel deel van de aandelen krijgt. Wiet de Bruijn wilde vanmiddag niet zeggen hoe groot, maar het ligt iets onder de 26 procent. Management en personeel van VBK houden in de nieuwe structuur 26 procent van de aandelen in handen, fors minder dan de eerdere 51 procent. 'Wij blijven dus wel de grootste aandeelhouder', benadrukte De Bruijn.

Maar een tweede gevonden aandeelhouder is Erik Jan Vlek, de financiële man van Bookchoice. Samen zouden Jansen en Vlek wél een groter aandeel in het bedrijf hebben dan het personeel van VBK.

Wiet de Bruijn sprak zijn vertrouwen uit in Vlek en Jansen: 'Ik zie ze niet als sprinkhanen.' Hij excuseerde zich vanmiddag uitgebreid voor de 'verschrikkelijk onhandige' communicatie.

Mizzi van der Pluijm, die halverwege de bijeenkomst aanschoof, zei de aanwezige schrijvers dat ze hen in de nieuwe situatie 'niet kan beschermen'. Ze heeft de afgelopen weken geprobeerd Atlas Contact uit VBK te kopen, maar het concern wilde de uitgeverij tot nu niet laten gaan. De Bruijn: 'We willen uitbreiden, niet afslanken.'