Vaste boekenprijs wordt mogelijk in wet vastgelegd

Van onze verslaggeefster

B. Dittrich (D66) en F. Halsema (GroenLinks) vrezen dat opheffing van de vaste boekenprijs ertoe zal leiden dat er minder boeken worden uitgegeven en boekwinkels moeten sluiten waardoor de lezer wordt benadeeld.

De vaste boekenprijs is al enige tijd onderwerp van discussie. De Europese regelgeving verbiedt in principe dit soort prijsafspraken. Nederland heeft een tijdelijke ontheffing op dit verbod gekregen, maar die loopt in 2005 af. Minister Jorritsma van Economische Zaken heeft vorig jaar gezegd het loslaten van de vaste boekenprijs wenselijk te achten.

Op verzoek van de ministeries van Economische Zaken en OCW doen het Centraal Planbureau (CPB) en het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) een onderzoek naar het effect van de vaste boekenprijs. De uitslag hiervan zou op 22 april gepubliceerd worden, maar door de huidige discussie en berichtgeving hierover hebben ze gisteren al de belangrijkste conclusies naar buiten gebracht.

Hieruit blijkt dat het afschaffen van de vaste boekenprijs meer nadelen heeft dan voordelen, waarmee de bezwaren van D66 en GroenLinks in feite worden onderschreven. Al verwachten CPB en SCP niet dat de betere boekhandel met een aantrekkelijk assortiment en een goede service veel schade zullen ondervinden van het afschaffen van de vaste boekenprijs. Als alternatief noemen ze de mogelijkheid de prijs voor een bepaalde termijn vast te leggen: hierdoor worden dezelfde cultuurpolitieke doelstellingen bereikt, maar raakt de markt minder verstoord.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden