VARA niet blij met Veronica

Ruis op de lijn tussen de VARA en Veronica. Aanleiding zijn twee berichten in Veronica Magazine.

Vorige week schreef Contant het nieuwtje uit ‘welingelichte bronnen’ te hebben. De VARA was daar niet blij mee, want aan wederhoor had het televisieblad niet gedaan. Contant zegt ‘geen zin te hebben gehad om een spelletje te spelen’, omdat de bron ‘bepalend’ is.

Roek Lips

Deze week onthult de hoofdredacteur dat zijn bron Roek Lips is, de zendermanager van Nederland 3. Contant had hem gesproken tijdens de televisiebeurs Mipcom in Cannes aan het begin van deze maand.

Contants versie: omdat Van Nieuwkerk later met vakantie ging, heeft Lips tijdens een pitch voor de De Zomer Draait Door gekozen om de vrijgekomen tijd tijdens de zomerstop van De Wereld Draait Door op te vullen. Maar Van Nieuwkerk ging toch eerder met vakantie en dus moest snel een oplossing gevonden worden voor de presentatie. Waldemar Torenstra, Froukje Jansen en Art Rooijakkers kregen – niet tot ieders genoegen – de kans.

Jong talent

Volgens een woordvoerster van de VARA klopt deze versie niet. De Zomer Draait Door was van het begin af aan een programma waar jong talent de kans zou krijgen.

Zendermanager Lips bevestigt informeel met Contant gesproken te hebben. Achteraf had hij het wel zo ‘chique’ gevonden, als Contant had aangegeven dat het om een interview ging. ‘En ik heb absoluut niet gezegd dat Matthijs van Nieuwkerk De Zomer Draait Door zou gaan presenteren.’

Eenzelfde concept

Wat is er dan afgelopen voorjaar gebeurd? ‘Ik heb aan de VARA gevraagd of De Wereld Draait Door langer kon doorgaan. Dat was niet mogelijk’, vertelt Lips. ‘Vervolgens heb ik voor De Zomer Draait Door gekozen om de continuïteit op de zender te waarborgen. Eenzelfde soort concept: actueel en met enige urgentie.’

Voor de VARA was de handelwijze van Veronica Magazine een reden om deze week niet mee te werken aan een artikel over de ‘tafelheren’ van De Wereld Draait Door. Van een boycot is volgens de omroep geen sprake. Ook al beweert Contant dat wel in zijn column.

Froukje Jansen en Waldemar Torenstra, de presentatoren van De Zomer Draait Door. (ANP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.