VARA Live

VARA Laat heet nu VARA Live. Behalve de naam is sinds begin januari ook het uitzendtijdstip gewijzigd. In 2004 kon je rond de klok van elf uur inschakelen, nu is op Nederland 3 van plaats gewisseld met PaPaul en heb je Dolf Jansen en Claudia de Breij dus al rond...

De afgelopen twee uitzendingen hadden onder anderen als gasten: de trotse burgemeester Gert Leers van Maastricht (de dufste maar desondanks beste stad van Nederland); Blondie-fan Ellen ten Damme, die binnenkort liedjes van die oude zangeres gaat zingen in de Amsterdamse club Panama; twee pensioenverzekeraars die in de Sahara gaan hardlopen om geld in te zamelen voor Sudan; de ook al zo oude Xaviera Hollander, wier favoriete vierletterwoord tegenwoordig niet meer 'fuck' maar 'talk' blijk te zijn. En muzikant Jos Zandvliet, van wie we begrepen dat hij een soort buurtharmonie heeft opgericht die door de Amsterdamse straten trekt om er verzoening mee te propageren. 'Terug naar de basis', verklaarde Zandvliet: als mensen mee willen brullen met de fanfare, komt het allemaal hartstikke goed.

Tja. Nog even en het vormingstheater van de jaren zeventig dient zich ook weer voor de camera's aan. Ik vond VARA Laat oké omdat het een van de weinige programma's op de Nederlandse televisie was met een zeker oog voor tegendraadsheid en met een oor voor wat een nieuwe generatie tv-kijkers bij de publieke omroep misschien de moeite waard zou kunnen vinden. Maar in Live zie ik tot dusver toch vooral de ouderwetse VARA van Kopspijkers, Kassa en B & W terug: kleinschalige progressiviteit, voor de hele familie verklaard, en per definitie weinig inventief verpakt in een krantenknipseltje, een mopje cultuur, een cabaretstukje en een liedje. En allemaal 'boe' roepen als burgemeester Leers een lans breekt voor Balkenende.

Gezellig allemaal, maar de nieuwe VARA zoals die zich even aandiende in Laat is in Live nog ver te zoeken. Dolf Jansen had nog wel een heel leuke toen hij de website van die ene oude gaste nog eens voor de camera herhaalde: xavierahollanderpuntcom. Maar niemand in de studio die de grap begreep. Verkeerde publiek, verkeerde tijdstip. Ik heb nog weleens voor die ruil met PaPaul gepleit, maar misschien dat het toch een vergissing is geweest.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden