VARA besluit binnen drie maanden over commerciële toekomst

Over drie maanden weet de VARA of ze uit het publieke bestel stapt. Dat heeft VARA-directeur en -voorzitter Vera Keur maandagochtend tijdens een plenaire vergadering meegedeeld aan de VARA-medewerkers....

Van onze verslaggeefster

In reactie op de uitlatingen van Keur heeft de raad van bestuur van de NOS besloten een spoedvergadering te belegd van de raad van toezicht, waarin alle omroepvoorzitters zijn verenigd. Die vergadering heeft vandaag plaats.

Binnen de publieke omroep is inmiddels geschokt gereageerd op het uitlekken, vrijdag, van de 'oriënterende gesprekken' die de VARA al sinds de zomer blijkt te voeren met het commerciële televisiestation SBS, waaronder SBS 6 en Net 5 vallen. De VPRO, waarmee de VARA op Nederland 3 uitzendt, heeft inmiddels laten weten het overleg met de VARA over de programmering voorlopig op te schorten.

In september bereikten de omroepverenigingen een akkoord over de netprofilering vanaf september 2000. Sindsdien wordt binnen de publieke omroep druk vergaderd over de plaatsing van de verschillende programma's van de omroepen. De VARA zou volgens dat akkoord Nederland 3 als thuisbasis hebben, maar ook programma's leveren voor het brede Nederland 2.

Met de mededeling dat pas over drie maanden duidelijk is wat de VARA gaat doen, legt de omroep dat hele overleg lam. Mocht de VARA daadwerkelijk besluiten het publieke bestel te verlaten, dan blijft van de overeengekomen netprofielen niets over.

Vera Keur zegt voorlopig 'geen enkele behoefte' te hebben te reageren op vragen van media.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden