Update

VARA: Beschuldiging is omkeren van de feiten

De VARA heeft gereageerd op de klacht die uitvaartorganisaties DELA, Monuta en Yarden gaan indienen tegen de omroep. De ondernemingen stappen naar de Raad van de Journalistiek omdat het VARA-programma Rambam hen voor de gek heeft gehouden met een nepdode. De uitvaartverzorgers noemden dit vanochtend uiterst respectloos en zijn van mening dat ethische grenzen zijn overschreden.

Rambam-presentatrice Linda Hakeboom. © ANP Beeld
Rambam-presentatrice Linda Hakeboom. © ANP

De VARA is het hier niet mee eens. 'Wij worden beticht van respectloos handelen jegens nabestaanden en het overschrijden van ethische grenzen. Dit is echter een omkering van de feiten', aldus een woordvoerder.

Vreemde situatie
Begin vorige week werd bij de ondernemingen een overlijden gemeld, waarop zij naar het opgegeven adres in Amsterdam togen. Eenmaal daar, werd hen de toegang tot het huis ontzegd en mochten ze het lichaam van de overledene niet zien. De situatie was volgens de bedrijven 'ronduit vreemd', schrijft De Telegraaf.

Na onderzoek bleek dat degene die overleden zou zijn, helemaal niet op het betreffende adres geregistreerd stond. Ook was het overlijden niet gemeld bij de burgerlijke stand. Via Google ontdekten de bedrijven dat de 'rouwende nabestaande' Linda Hakeboom presentatrice is van het programma Rambam. 'Huisvriend' Jelte Sondij is haar collega.

Verborgen camera
De ondernemingen houden er rekening mee dat de gesprekken met de uitvaartorganisaties met verborgen camera's zijn opgenomen. Ze vragen zich af wat de programmamakers met het in scene zetten van een overlijden willen bereiken. Voor het opvragen van een offerte is het namelijk niet nodig een dood te ensceneren of verborgen camera's te gebruiken. Dit is van belang als de Raad voor de Journalistiek zich over de zaak buigt. Journalisten mogen in principe alleen gebruik maken van verborgen camera's om misstanden aan te tonen die niet op een manier aan het licht te brengen zijn.

Exorbitante prijzen
Programmamaker Mattias Schut zegt dat Rambam wilde aantonen dat uitvaartverzorgers misbruik maken van de emoties bij weerloze nabestaanden. 'Er worden exorbitante prijzen gerekend.'

Uit een reactie van de omroep blijkt dat de makers van Rambam liever niet hadden gehad dat hun betrokkenheid bij dit onderwerp nu al naar buiten was gekomen. 'Het item zal nu niet op de voorgenomen wijze kunnen worden afgerond. De makers beraden zich nog op de precieze invulling.'

Factuur
De uitvaartorganisaties hebben laten weten de programmamakers een factuur te sturen voor alle gemaakte kosten.

Het programma wordt eind januari uitgezonden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden