Vandaag hoort u de laatste Bowies

Vrijdag verschijnen drie nummers van David Bowie die tot het laatste behoren wat de in januari van dit jaar overleden zanger opnam. No Plan, Killing A Little Time en When I Met You nam Bowie in 2015 op toen hij samen met de band van saxofonist Donny McCaslin werkte aan zijn album Blackstar.

Gijsbert Kamer
Bowie tijdens een optreden in 2004. Beeld photo_news
Bowie tijdens een optreden in 2004.Beeld photo_news

De liedjes kwamen niet op die plaat terecht, die een paar dagen voor Bowie's dood verscheen, maar werden wel gebruikt in de musical Lazarus die in december vorig jaar in New York in première ging.

In de voorstelling wordt No Plans gezongen door Sophia Anne Caruso, de andere twee door Michael C. Hall, onder meer bekend van tv-series Dexter en Six Feet Under. Samen met het nummer Lazarus, dat wél op Blackstar terecht kwam, staan ze nu op de tweede cd van de dubbelaar met de Original New York Cast Recording van Lazarus.

De nieuwe Bowies zijn nog niet op Youtube of Spotify verschenen. Bij de BBC kunt u wel al luisteren: No Plan (vanaf 46 minuten) en When I met you (vanaf 51 minuten).

Theatraal

Het betreft geen live-registratie maar een studio-opname die toevallig gepland stond op 11 januari 2016, de dag dat het overlijden van Bowie naar buiten kwam. Misschien dat de hele cast daardoor een tandje bijzette, in elk geval klinkt alles geweldig.

Maar hoe goed Hall ook in vorm is, de versies van Bowie zelf blijken toch superieur. No Plan is een wonderschone ballad, gedragen door de geweldige zang van Bowie. 'Here, there's no music here/I'm lost in streams of sound', zingt hij alsof hij nog één keer alles geeft. Killing A Little Time rockt nerveus, Bowie zingt theatraal. Je hoort bijna dat het nummer speciaal voor het toneel geschreven is en niet voor Blackstar was bedoeld.

Dat geldt ook voor When I Met You. Een vrij direct liefdesliedje, dat op Blackstar uit de toon was gevallen, maar nu toch sterk genoeg blijkt om op zichzelf te kunnen staan. De drie nieuwe Bowie liedjes zijn een mooie toevoeging aan de originele muziek van Lazarus, de musical die volgende week in Londen opent. En vooral een fraaie voetnoot in de Bowie-catalogus.

Het laatste album van Bowie, Black Star. Beeld anp
Het laatste album van Bowie, Black Star.Beeld anp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden