Van verklikkerkippen tot Coelacanth

Afgelopen jaar was een roerig jaar, ook in de dierenwereld. Recent de moord op een van de corgi's van de Britse koningin Elizabeth, zie hiernaast, Nederland werd getroffen door de vogelpest, en De Partij voor de Dieren werd opgericht....

Een jaar lang werden kranten en tv-programma's gescand op dierennieuwtjes. Dat leverde 192 pagina's vol nieuwsfeiten, artikelen, overpeinzingen, verhalen en illustraties omtrent beesten op.

Weet iemand nog hoe het zat met de 'verklikkerkippen'? Het jaarboek biedt uitkomst. In Opheusden werden op 27 juni de eerste verklikkerkippen losgelaten. Als ze na drie weken nog geen verschijnselen vertoonden van vogelpest, mochten de pluimveestallen weer in gebruik genomen worden.

En wat was er ook al weer aan de hand met rattenopvang Ratjetoe in Badhoevedorp? O ja, Ratjetoe kon de opvang van verstoten ratten niet meer aan. Steeds meer ratteneigenaren wilden af van hun huisdier, omdat vooral drachtige ratten nogal eens willen bijten.

Waarom willen zoveel liefhebbers eigenlijk van hun huisdier af? Dier & Jaar herinnert aan een topvier die eens werd samengesteld: vakanties, echtscheidingen, allergieën en een nieuwe baan zijn de meest voorkomende redenen om een dier naar het asiel te brengen.

We weten nog wie schaap Dolly was, maar hoe heette de eerste gekloonde rat ook alweer? Het was Ralph. Hij werd in oktober door Parijse wetenschappers verwekt.

In een dierenwinkel in Kerkrade verdronken zestig cavia's en konijnen nadat inbrekers de kraan in een bovengelegen woning hadden opengezet. Ook de tropische vissen overleefden het kraanwater niet.

Gelukkig brengt het boek ook goed oud nieuws, zoals het verhaal van de schele tijger Ramses uit roofdierenopvangcentrum in Nijerberkoop. Om esthetische redenen werd het dier afgewezen bij dierentuinen. Zielig. En Ramses at ook al niet voldoende, omdat hij maar de helft van zijn voer zag liggen. In juli zette een dierenarts zijn ogen weer recht. De verzorgers van Ramses zagen direct na de operatie dat de tijger zich beter voelde, aldus het jaarboek.

Op Schiermonnikoog blijken veldmuizen rond te lopen. Voorheen kwamen die alleen voor op Ameland. Hoe ze de oversteek hebben weten te maken, vermeldt het dierenboek niet.

In Enschede heeft een konijn een inbreker verraden, door heel hard op de grond te stampen. De baas werd wakker en ging kijken wat er aan de hand was. De dief vluchtte.

In januari 2003 werd in Nairobi een Coelacanth gevonden. De vis, die als uitgestorven was opgegeven, zwom rond in een bak op een binnenplaatsje.

Veel hard nieuws, in Dier & Jaar 2003. Maar samenstelster Els Adams schreef ook eigen columns en verhalen. Adams is behept met animal sense, zoals we in een korte biografie kunnen lezen. 'In de ogen van paard Nappy lees ik als het ware zijn hele gemoedstoestand', schrijft ze. 'Ik heb 30 paarden, 7 honden en 21 katten - allemaal wegwerpbeestjes overigens - dus inspiratie genoeg.' De onderwerpen van Adams' columns variëren van paardensport tot katten zonder naam.

Het jaarboek sluit af met enkele treffende citaten van grootheden, zoals bijvoorbeeld Jezus Christus: 'Wat u niet wilt dat u geschiedt, doet dat ook een ander niet.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden