Van selfies naar smelfies: met de oPhone foto's delen met een geurtje

Vorig jaar was het nog een 1 april-grap van Google: Google Nose. De dienst zou het voor gebruikers mogelijk maken om naar geuren te zoeken in een database met 15 miljoen geuren. Maar het versturen of opzoeken van geuren met je smartphone lijkt minder ver weg dan gedacht: vanaf morgen zou het mogelijk zijn foto's met een geur daaraan vast te versturen vanaf je telefoon.

De oPhone. Beeld Vapor Communications
De oPhone.Beeld Vapor Communications

Rozengeur op Valentijnsdag, de geur van dat lekkere spaghettirecept, de zoute lucht van de zee, als het aan professor David Edwards van de Harvard University ligt kunnen we die vanaf morgen versturen. Hij is de bedenker van de oPhone, een apparaatje dat het mogelijk maakt om met de smartphone verstuurde geuren te ruiken. De geuren kun je versturen met de app oSnap, die morgen gelanceerd wordt.

De oPhone ziet eruit als een busje geurspray, waaruit een geur vrijkomt als je op een knopje drukt. Dat kan van alles zijn, Edwards noemt als voorbeeld de geur van pizza: samengesteld uit de geur van uien, kaas en tomaat.

De oPhone met de oChips. Beeld Vapor Communications
De oPhone met de oChips.Beeld Vapor Communications

Hoe werkt het?
De geuren kunnen verstuurd worden met een app. In de app kun je een foto maken, en daaraan kun je een geur koppelen. De geur kun je samenstellen uit 32 basisgeuren. Op dit moment kunnen daar 356 combinaties van gemaakt worden. Deze basisgeuren zitten in een soort geurcartridges, die je in de oPhone doet. De ontvanger van de foto met de geur wordt doorgestuurd naar een website: daar ziet hij of zij de foto en welke geur er aan de foto vast zit. Als de ontvanger een iPhone heeft, kan hij de geur doorsturen en ruiken op de oPhone. De geuren kunnen tot de oPhone bij het grote publiek gelanceerd wordt, geroken worden op hotspots waar oPhones staan. Er komen er voorlopig twee in Parijs, en één in Cambridge in Amerika.

Het bedrijf hoopt dat ze in de toekomst een onuitputtelijke bron van geuren kunnen creëren. Het lijkt er overigens niet op dat de oPhone evenveel geuren zal kunnen produceren als mensen kunnen ruiken.

Vorige week, op 10 juni, stuurde Edwards de eerste geurboodschap van New York naar Parijs. Naar eigen zeggen verstuurde hij de geur van New York. Waar dat precies naar rook, is niet bekendgemaakt.

Blaastest
Eerder zijn er al succesvolle geurexperimenten op smartphones gedaan. NASA heeft een chemische sensor ontwikkeld die wordt gebruikt om medische testen mee te doen. De patiënt moet dan in een soort blaaspijpje aan het uiteinde van de telefoon blazen.

De geurapplicatie op de telefoon is natuurlijk een uitstekend middel voor grappenmakers, die zo allerlei banale geuren kunnen versturen. Cabaretier Jimmy Kimmel zag zijn kans schoon toen hij van de geruchten over een geur-app hoorde. Hij stuurde een verslaggever de straat op om omstanders de geurtelefoon uit te laten proberen. Zij wisten echter niet dat ze aan een stuk plastic stonden te ruiken, waar geen enkele geur uit kwam. Het filmpje is onderaan dit bericht te zien.

Crowdfunding
De makers van de oPhone starten morgen met een crowdfundactie via Indiegogo. Early adopters kunnen hier alvast een oPhone kopen, voor ongeveer 110 euro (149 dollar). Ze krijgen de oPhone begin 2015 binnen. Daarna gaat het apparaatje de markt op voor ongeveer 147 euro (199 dollar).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden