cultuurtipjeugdtheater

Van sciencefictionthrillers tot slapstick: de leukste jeugdtheatervoorstellingen van komend voorjaar

null Beeld Ted Parker
Beeld Ted Parker

Woestzoeker (8+)

Door Theater Antigone en Theater Artemis. Première 12/1, Verkadefabriek, Den Bosch. Tournee t/m 24/2.

Het Vlaamse duo Raven Ruëll (tekst & regie) en Jan Sobrie (tekst) zwemt graag tegen de stroom in. Na het hyperactieve Bekdichtzitstil (2014), een oprechte ode aan ‘kinderen met een smetje’, presenteert het duo nu een lofzang op het roekeloze en losbandige kind. Met weer de onnavolgbare Sophie Warnant (winnaar van een Zilveren Krekel) in de hoofdrol, naast de jonge Dries Notelteirs. Even roekeloos is het instrumentarium, bespeeld door multimuzikant Keimpe de Jong en drummer Arend Niks. ‘Welkom in de ge-zit-in-de-shit-club.’

PAK’M (3+)

Door BonteHond, te zien vanaf 2/1. Première 27/1, Kunstlinie Almere Flevoland, Almere. Tournee t/m 30/5.

Een van de allerleukste peutervoorstellingen ooit – de internationale hit AaiPet (2+) van BonteHond - krijgt eindelijk een vervolg! In PAK’M goochelen de energieke acteurs niet met iPads maar met achtervolgingen. Drie presentatoren vechten om aandacht in een televisiedecor vol verstopplekken. Denk aan Tom & Jerry en De Dikke & de Dunne maar dan op Duplo-niveau. Met wederom muziek van Wim Conradi en de energieke komiek Dionisio Matias.

Bye Bye Baby (10+)

Van Nastaran Razawi Khorasani, door Maas theater en dans. Te zien vanaf 31/1. Première 1/2, Maas Podium, Rotterdam. Tournee t/m 6/4

Van stoerste-in-de-klas in groep 8 veranderde Nastaran Razawi Khorasani in de brugklas in een verlegen meisje-dat-met-niemand-durfde-te-praten. Die overgang hakte er nogal in. Daarom maakt ze nu voor alle bovenbouwers, brugklassers, prepubers en iedereen die gevoelig is voor verandering een fysieke, humoristische voorstelling over normale dingen die ingewikkeld uitpakken. Het belooft een humeurig uurtje te worden, en wie de expressieve Khorasani heeft gezien in Uniform (2018) weet hoe haar hele lijf van kleur kan verschieten.

Ishi, indianenwijsheid voor de 21ste eeuw (8+)

Door Het Filiaal theatermakers, vanaf 2/2. Première 3/2, Stadsschouwburg Utrecht. Tournee t/m 7/4.

Muziektheater naar een waargebeurd verhaal, over het laatst levende lid van de Yana-Indianen. Deze Ishi leefde jarenlang geïsoleerd in de bergen, totdat al zijn verwanten gestorven waren. In 1911 kwam hij tevoorschijn, nieuwsgierig naar de nieuwe tijd. Vijf jaar later overleed hij aan tuberculose. In de tussentijd woonde deze lieve en beschaafde vijftiger als ‘laatste wilde’ in een universiteitsgebouw in San Francisco. Het Filiaal theatermakers bewerkt het verhaal tot een geëngageerde voorstelling over hoe om te gaan met je omgeving.

Gandhi (8+)

Door Theater Gnaffel, tekst: Herman van de Wijdeven. 16/2, Schouwburg Odeon, Zwolle. Tournee t/m 3/5.

Theater Gnaffel, al dertig jaar specialist in expressief poppentheater, wil kinderen laten kennismaken met de Indiase politicus Mahatma Gandhi. Niet door een halve heilige van hem te maken, zoals vaak in geschiedenisboeken, maar door hem als menselijke pop te laden optreden, groots maar met gebreken. Gandhi ontmoet het meisje Charlie, dat even koppig is als eigenwijs. Charlie besluit nooit meer iets te zeggen, totdat de mensen laten zien dat ze weer naar elkaar kunnen luisteren.

Rovers (3+)

Door Meneer Monster & NORPA, te zien vanaf 5/1. Première 21/2, De Krakeling, Amsterdam. Tournee t/m 25/4.

Is het visuele comedy of slapstickspektakel? Meneer Monster maakt cartoonesk actietheater dat bulkt van de energie. Met De Waanzinnige Boomhut van 13 verdiepingen (5+) wonnen ze vorig jaar de Zapp Theaterprijs. Nu maken ze de woordeloze actiecomedy De Rovers (3+) vol gekke graphics, over drie grimmige rovers in een wereld zonder kleur. Wanneer het drietal zelf bestolen wordt, zijn de rapen echt gaar.

Revolutions (12+)

Door NTjong, te zien vanaf 21/2. Première 23/2, Theater a/h Spui, Den Haag. Tournee t/m 14/4.

Een sciencefictionthriller voor tieners, over hoe je liefde, privacy en vrijheid verdedigt in een wereld vergeven van macht en controle. Geïnspireerd door dystopische boeken als 1984 van George Orwell en The Circle van Dave Eggers regisseert Noël Fischer een nieuwe tekst van Daan Windhorst (Watskeburt, It’s my mouth I can say what I want to) over hoeveel moed nodig is om in opstand te komen. Maar lukt het echt een nieuwe wereld te ontwerpen? En wie is bereid offers te brengen? Met Diewertje Dir (Superjuffie), Phi Nguyen (Villa Achterwerk) en anderen.

Game Over (14+)

Door Theater Sonnevanck & Toneelgroep Oostpool, 22/2 t/m 2/6 op scholen, vrije voorstellingen: 13 en 14/3 in De Krakeling, Amsterdam.

Timothy de Gilde, een regisseur die perfect aanvoelt wat jongeren bezighoudt, maakt wederom een trailervoorstelling naar een tekst van Magne van den Berg. Over levensangst, stervenslust, vriendschap en de duizend vragen die resteren na een zelfmoord van een goede vriendin. Eerder won De Gilde al vier Zilveren Krekels en twee Gouden voor de beste jeugdtheaterproductie van dat seizoen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden