Van probleem naar prestatie

Een helikopterview van het afstudeerproces

Facility Management Magazine is een populair blad onder FM-studenten. Veel van deze (toekomstige) FM'ers zullen na de zomer gaan zwoegen op de laatste hindernis, de afstudeeropdracht. Vaak is deze afstudeeropdracht een praktijkopdracht, soms is de opdracht afkomstig van een werkgever waar de student al werkt; soms van een werkgever die speciaal voor de opdracht is benaderd. Veel studenten kijken op tegen het afstudeerproces, zo is mijn ervaring. Vanwege de groepsopdrachten in het HBO is dit voor velen de eerste keer dat ze volledig zelfstandig een opdracht uitvoeren en een uitgebreid rapport schrijven. Hierbij kunnen ze wel wat hulp gebruiken. Daarnaast staat (het niveau van) het HBO onder maatschappelijke druk: aan de afstudeerscriptie zullen forse eisen worden gesteld.

Met Van probleem naar prestatie biedt Jan Dik Zegel die hulp, zowel aan studenten die zich zorgen maken over hoe een voldoende te halen als aan meer ambitieuze types. E¿n van de grootste uitdagingen is het bewaren van overzicht. Wat ben je nu eigenlijk aan het doen? Veel studenten zien na alle interviews, nulmetingen, implementatieplannen en theoretische verkenningen door de bomen het bos niet meer.

Zegel onderscheidt vier onderdelen die gelden voor elke afstudeeropdracht. In de voorbereidingsfase moet je je ori¿nteren op de opdracht en opdrachtgever en beslis je of je de opdracht wel of niet moet aannemen. In dit deel komt ook de probleemstelling aan bod. Een goede probleemstelling is cruciaal. Deze valt als vanzelf uiteen in verschillende deelvragen die de beginnende onderzoeker stap voor stap leiden. Een goede probleemstelling en mooie deelvragen geven een helder doel voor ogen - een doel dat structuur biedt. Veel studenten vinden het moeilijk om tot een goede probleemstelling te komen. Zegel biedt waardevolle tips en voorbeelden hoe het wel en niet moet.

Na de probleemstelling moet het gestelde probleem, door theorie en modellen ondersteund, onderzocht en geanalyseerd worden. Zegel bespreekt problemen die studenten tijdens het onderzoek tegenkomen en biedt heldere oplossingen. Daarnaast geeft hij aan hoe je tot realistische aanbevelingen komt en hoe je een sterk implementatieplan schrijft zodat de kans dat je plan werkelijk ingevoerd wordt zo groot mogelijk is. Het zou zonde zijn als al je harde werken uiteindelijk eindigt in een la. Als laatste vinden we nog een bespreking over hoe je je onderzoek zo goed mogelijk kunt presenteren, zowel schriftelijk als mondeling. Zegel biedt een waardevol kijkje achter de schermen en toont ons hoe de beoordeling tot stand komt. Als insider weet hij als geen ander hoe kleine dingen het verschil maken tussen een onvoldoende en een zesje (of tussen een 7,5 en een 8).

Van probleem naar prestatie biedt een helikopterview van het afstudeerproces zodat de student het overzicht kan bewaren. Elk hoofdstuk eindigt met een handige checklist die er voor zorgt dat geen cruciale stappen worden overgeslagen. Doordat Zegel zich vooral richt op de grote lijn is het boek geen vuistdik naslagwerk maar een handzaam hulpmiddel geworden dat makkelijk gelezen kan worden naast al die andere dingen die nog moeten gebeuren. Voor iedere student die bij het afstuderen hulp kan gebruiken is dit een onontbeerlijk boek. Voor de docent is het tevens een gedegen steun bij coaching en begeleiding.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden