Tv-recensieSlutever

Van poly-amoristen tot sugarbabies: in de serie Slutever komen ze allemaal aan bod

Slutever gaat met open vizier seksthema’s te lijf die te vaak als curiositeit worden benaderd.

Karley Sciortino is de presentatrice van het programma Slutever. Beeld null
Karley Sciortino is de presentatrice van het programma Slutever.

Net als je denkt dat je helemaal bij de tijd bent omdat je het woord ‘polygamie’ weleens in zinsverband gebruikt, valt het nieuwe seizoen van Slutever in je schoot. In de eerste aflevering van deze serie rond seksualiteit en liefde, wordt gelijk het woord ‘compersie’ de ring in geslingerd, tijdens een potje ’compersieworstelen’.

We hebben het over non-monogame relaties en ook presentatrice en zelfverklaard slet Karley Sciortino wil wel weer eens aan het sloeren slaan. In een van de naar Sex and the City knipogende fragmenten vraagt Sciortino zich af, op bed gevlijd met dagboek en fluffy balpen: wat te doen aan haar neiging de bedpartners van haar geliefde te vermoorden?

Compersie, is het antwoord, ofwel het tegendeel van jaloezie. Sciortino leert erover bij de cursus compersieworstelen, waar geliefden toezien hoe hun partners worstelen met een ander – nu nog gekleed. In het Nederlands schijn je compersie te kunnen vertalen met het kleverig klinkende ‘jaliefgevoel’, net als ‘slutever’ zo’n net-niet-lekker-bekkende woordspeling. De ondertitelaar koos voor compersie, een uiteraard uit een jarenzeventigcommune afkomstige liefdesbaby van compassie en conversie. Maar je mag het ook ‘frubble’ noemen. Klinkt vrolijk: frubble als je partner aan een ander frubbelt. De polyamoureuze gemeenschap is kennelijk gek op neologismen.

Veel mensen voelen wél compersie, legt de compersiecoach uit, als hun geliefde die toffe baan krijgt, maar niet als hun partner een ander alle hoeken van de kamer laat zien. De compersiecoach vindt dat maar gek: ‘Ik wil geen wrok koesteren tegen iemand, omdat hij het niet fijn vindt dat ik gelukkig ben.’

Want, zo zegt een van de poly-amoristen, liefde is geen schaars goed, maar een onuitputtelijke bron waarvan wij mogen drinken. Sciortino hoort het allemaal met open vizier aan en gaat snel op de pijnpunten af: vechten partners weleens om de aandacht van een gedeelde geliefde, bijvoorbeeld? Doordat haar eigen, even avontuurlijke seksualiteit er tussen de regels door vanaf druipt, staat Sciortino er als gelijke en benadert ze niemand als curiositeit. Ook niet de dominatrix, of de sugarbabies, in andere afleveringen.

Dommer

Soms krijg je het gevoel dat Sciortino zich voor de snelle opzet van de serie wat dommer voordoet dan ze is: als op een bijeenkomst ‘polyculen’ worden getekend, vraagt ze in de voice-over: ‘Heb ik me ingeschreven voor een geometriecursus?’ Polyculen zijn de schema’s waarin poly-amoureuze mensen zich tot elkaar verhouden – een triangel, met drie elkaar beminnende deelnemers, een Z-vorm of een vierkant.

Tegelijk is die snappy aanpak aanstekelijk. Anders dan Carrie Bradshaw in Sex and the City, heeft Sciortino gelukkig niet de neiging een conclusie aan het verhaal te breien. Ze merkt nog op dat tijd wél een schaars goed is en compersie geen makkelijke emotie is om aan te boren. Evenveel begrip dus voor wie, zoals Sciortino en ik vooralsnog doen, geen polycuul maar een ouderwetse, rigide streep aanhoudt.

Ik zie trouwens ook een rol voor compersie buiten de slaapkamersfeer. De geliefde die me scheef aankijkt omdat ik in het koelkastlicht het laatste stuk cheesecake naar binnen vouw, zal ik vanaf nu compersie-armoede verwijten. Voel frubble voor mij, lieverd.

Slutever is vanaf woensdag 6/3 te zien om 21:00 bij Viceland, KPN kanaal 37, Ziggo en T-Mobile kanaal 26 en Caiway kanaal 22.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden