Van Noten is warm en evenwichtig

Voor een 28-jarige heeft de Belg Olivier Theyskens al veel bereikt. Acht jaar geleden kreeg hij, als net gesjeesde modestudent, Madonna zo ver om een gotisch gewaad van zijn hand aan te trekken naar de Oscars, en hij organiseerde een paar hysterische, druk bezochte modeshows in Parijs....

Milou van Rossum

Sinds drie jaar zit hij bij Rochas, en daar is hij tot grotebloei gekomen. In zijn eerste collecties had hij vooral rustige,op de jaren vijftig geïnspireerde mantelpakjes. In zijnwintercollectie voor 2005/2006 liet hij lange Victoriaanse rokken zien, voor deze zomer vulde hij die aan met broekpakken.Die lange rokken en broekpakken zijn bij meer ontwerpers te zien,maar de invloed van Teyskens gaat verder dan dat. Met zijnrustige, kuise kleren zette hij de toon voor de bedekte,ingetogen mode van komend najaar.

Zijn wintercollectie voor 2006/2007 is weer een logischvervolg op zijn laatste zomercollectie. Gebleven zijn de langejurken, en vooral de broekpakken. Ze werden in de show gedragenmet gilets en witte overhemden, en waren ook te zien met korteversies van de laag op de heupen hangende broeken. Het thema,schoorsteenvegers, werd behalve naar donkere, melancholiekekleuren vertaald naar haarbanden en tassenhengels in de vorm vanladders. Een lange blauwe jurk had een bijna sinistere print vanvogels op elektriciteitsdraden, een ander deed, door het gebruikvan twee kleuren grijze tule, denken aan donkere wolken.

Ook Véronique Branquinho (eveneens Belgisch) experimenteerdemet de mannengarderobe. Te grote jassen en jasjes, wijde, telange broeken, een gilet tot de knie, een kort smokingjasje overeen rok. De enige lichte toon in de donkergrijs en zwart gehoudencollectie kwam van een lange, helgroene zijden jurk. Van vorenwas hij hooggesloten, van achter gaf een open rits zicht op deerogene zone van het seizoen, de rug.

De taillebanden van de broeken van Dries Van Noten zaten verboven de navel, de zomen hingen op de enkel. Rokken en jurkenvielen los en recht, gebreide vesten werden beschermend om hetlichaam gewikkeld, pumps hadden meer dan stevige hakken.

Van Notens wintercollectie oogde warm, rustig en evenwichtig,maar niet streng of sober - daarvoor had hij er te veelfeestelijke accenten in aangebracht. Gestrikte linten aan jasjesen overhemden, jassen van brokaat en bont, brede,goudgeborduurde randen aan de zomen van zwarte rokken. De mettalloze stukjes bladgoud beklede catwalk gaf de show eensprookjesachtjesachtige, gewijde sfeer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden