Van licht-absurdistische komedie over liefde tot een Aboriginalwestern

Wat kwam er voor moois bij in het cultuuraanbod? De Volkskrant-specialisten kiezen hun favorieten, van een licht-absurdistische komedie over de liefde tot een Aboriginalwestern.

Beeld Sanne Peper

1 Theater

De hereniging van de twee Korea's door Het Nationale Theater. Tournee t/m 20 mei.

De titel zet je misschien even op het verkeerde been, maar nee, De hereniging van de twee Korea's gaat dus niet over een baanbrekende politiek-ideologische toenadering op het Koreaanse schiereiland. Bij Het Nationale Theater draait het dit keer allemaal om de liefde. En wat een energieke, hartverwarmende voorstelling levert dat op, ondanks alle trammelant die de liefde met zich meebrengt. De timing van de acteurs is bovendien onberispelijk, mooi toegesneden op de licht-absurdistische komedie.

2 Beeldende kunst

High Society. Rijksmuseum, Amsterdam, t/m 3 juni.

Een indrukwekkende parade van ijdeltuiten in het Rijksmuseum laat zien hoe de machtigen zich door de eeuwen heen lieten portretteren: op hun voordeligst, met decorum dat gestalte kreeg in poses en kleding (en accessoires) die voor het moderne oog vaker wel dan niet exotisch aandoen. De bink uit het ene tijdperk, zoveel toont High Society, was de clown in het volgende, waarbij de Italianen, als door een of andere natuurkracht, er doorgaans minder potsierlijk bijlopen dan de Britten, Hollanders en Duitsers.

Stefan Kuiper

3 Theater

Salam, door Noord Nederlands Toneel en Club Guy & Roni. Tournee .

In Salam schromen acteurs, dansers en muzikanten niet elkaars terrein te betreden. Uitgangspunt: het verhaal van aartsvader Abraham en zijn twee zonen Izaäk en Ismaël. Bedoeling: begrip kweken voor de verschillen tussen de westerse en Arabische wereld, in de hoop die te overbruggen. Resultaat: een geweldige, unieke, luidruchtige, voorstelling.

Hein Janssen

4 Cabaret

Het kromme hout der mensheid door Tim Fransen. Tournee t/m 27 mei.

Tim Fransen stelt in een slim, muzikaal en geestig programma opnieuw een filosoof centraal: nu Immanuel Kant. In een glasheldere verhaalstructuur koppelt hij Kant en zijn Verlichtingsdenken aan muzikaal genie Ludwig van Beethoven en Franse keizer Napoleon Bonaparte. Wat is beschaving? Wat is de mens? Fransen roept grote vragen op, maar treedt ze lichtvoetig tegemoet.

Joris Henquet

5 Film

Phantom Thread.Regie Paul Thomas Anderson.

Daniel Day-Lewis als couturier en verstokt vrijgezel die valt voor een jonge vrouw (Vicky Krieps), die zeker weet dat hij niet de sterke man is die hij pretendeert te zijn. Vervolgens ontvouwt zich een fantastisch, ontregelend kat-en-muisspel, met liefde en overgave als inzet. Phantom Thread is een bedwelmend, boosaardig en grappig sprookje.

Pauline Kleijer

6 Film

Sweet Country.

Regie Warwick Thornton.

Sweet Country is een western zonder eenduidige morele scheidslijn. Iedereen heeft zijn eigen trauma's, vastgeroeste denkbeelden en overlevingsstrategieën. Regisseur Warwick Thornton - zelf Aboriginal - legt ze op fenomenale wijze bloot, met gelijke doses woede en begrip, en vooral met nietsontziende helderheid. Het bittere, meeslepende Sweet Country is veel meer dan een geschiedenisles. Thornton bewijst opnieuw zijn talent voor het vertellen van verhalen en zijn oog voor schoonheid. De overweldigende natuur eist een hoofdrol op in de film, gesteund door de geluidsband: Thornton gebruikt geen filmmuziek, waardoor de omgevingsgeluiden des te indringender zijn.

Pauline Kleijer

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden