Review

Van Kuijk vertelt leuk, maar vervalt in woordgrapjes

Het is knap hoe Jasper van Kuijk al zijn losse onderwerpen verbindt met zijn angst voor een wereld waarin niets te ontdekken valt. Hij vertelt goed over natuur, technologie en wetenschap, maar sommige grappen zijn flauw-woordspelerig.

null Beeld Jaap Reedijk
Beeld Jaap Reedijk

Op zijn camping in de Bourgogne komt cabaretier Jasper van Kuijk tot de conclusie dat hij ongelukkig wordt van niets doen. Hij zoekt altijd naar een projectje en besluit een boek te gaan schrijven met daarin alles wat hij weet. Gedurende de avond - gelukkig heeft de camping een paar streepjes wifi - typt hij op zijn laptop allerlei feitjes en levenslessen in, zoals 'Van dichtbij gaat het niet met iedereen even goed' en 'Neem nooit een badkamer met twee wastafels'.

Onder de streep

Door Jasper van Kuijk. Regie: Pim van Alten. 8/2, Stadsschouwburg Utrecht. Tournee t/m 7/5.

Jasper van Kuijk wil alles weten, maar ziet kennis ook als ballast. De overvloed aan informatie staat centraal in zijn derde solovoorstelling. Van Kuijk (1976), die afstudeerde aan de TU Delft, zit met zijn cabaret duidelijk in de bètahoek: hij vertelt veel over natuur, technologie en wetenschap. Dat doet hij goed, al zijn de vraagstukken die hij aansnijdt vaak sterker dan de grappen die hij erover maakt. Sommige zijn nogal flauw-woordspelerig (Stephen Hawking een 'rolmodel' noemen) en ook al staan er goede grappen tegenover, Van Kuijk is geen cabaretier die zijn publiek laat schateren.

Wel laat hij in een hoog verteltempo veel interessants passeren: steeds slimmere computers, steeds benauwender sociale netwerken, een Japanse vis die dodelijk blijkt bij een foute bereiding en de effecten van via je kind praten in de supermarkt. Conferences worden afgewisseld met een terugkerend pianolied, dat origineel wordt uitgevoerd vanaf de campingstoel, maar ook nogal beroerd wordt gezongen. Uiteindelijk is het knap hoe Van Kuijk al zijn losse onderwerpen verbindt met de angst die hij voelt voor een wereld waarin we alles weten, maar waarin niks meer te ontdekken valt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden