Van #JeSuisCharlie tot #pgbalarm: het jaar 2015 in hashtags

#vacature, #voetbal en #zzp. Dat zijn in Nederland de meest gebruikte hashtags van het afgelopen jaar. In de categorie 'nieuws' scoren #Syria, #pvv en #JeSuisCharlie het hoogst.

Thomas van der Kolk
null Beeld afp
Beeld afp

Dat heeft Twitter maandag bekendgemaakt. Een mooie gelegenheid om het afgelopen jaar eens door te nemen aan de hand van enkele van de populairste (nieuws)hashtags.

#JeSuisCharlie en #PrayForParis

Twitteraars zochten in 2015 'meer dan ooit' steun bij elkaar, aldus het sociale netwerk. Begin dit jaar werd na de aanslag op het Franse tijdschrift Charlie Hebdo al snel de hashtag #JeSuisCharlie massaal gedeeld. Bij de aanslagen in Parijs in november was het de hashtag #PrayForParis die wereldwijd doorbrak (ook bij verkopers van merchandise overigens). Vergelijkbare hashtags: #RefugeesWelcome (steun voor de vele vluchtelingen die Europa binnenkomen), #BlackLivesMatter (naar aanleiding van het geweld in Ferguson) en #IStandWithAhmed (de 14-jarige Ahmed uit Texas werd opgepakt omdat de zelfgemaakte klok die hij had meegenomen naar school werd aangezien voor een bom).

null Beeld
Beeld

#PVV, #VVD, #PvdA en #D66

De #PVV van Geert Wilders is onverminderd populair en zorgt voor veel discussie op Twitter, en daarbuiten. Om eens wat te noemen: een werkgeverstopman maakte zich zorgen over het imago van Nederland dat verpest zou worden door de PVV-leider, er was #ophef over het feit dat Wilders in de Tweede Kamer het woord #nepparlement in de mond nam en de Australische overheid zou bewust de verlening van een visum aan Wilders vertraagd hebben. Over de coalitiepartijen #VVD en de #PvdA werd ook veel getweet het afgelopen jaar en ook oppositiepartij staat in de nieuws-top-10 van Twitter: #D66.

null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

#Syria

De burgeroorlog in Syrië heeft sinds het begin in 2011 honderdduizenden levens gekost. De strijd tegen #ISIS vindt hier grotendeels plaats, en de Verenigde Staten en Rusland ruzieën over wat er moet gebeuren met president #Assad. Luchtaanvallen, terroristische aanslagen, vluchtelingencrisis: een groot deel van het nieuws uit 2015 had direct of indirect met #Syrië te maken en het is dus niet vreemd dat dit één van de meest gebruikte hashtags was.

De Syrische president Assad. Beeld ap
De Syrische president Assad.Beeld ap

#pgbalarm

Wat de oppositie niet lukte gebeurde via Twitter alsnog: een Kamerdebat afdwingen over de automatiseringschaos bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Met de hashtag #pgbalarm kregen gedupeerden van uitblijvende betalingen van persoonsgebonden budgetten (pgb's) de kwestie op de agenda. Hier leest u terug hoe dat ging.

Problemen rond de pgb's: Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Martin van Rijn was er dit jaar maar druk mee. Beeld anp
Problemen rond de pgb's: Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Martin van Rijn was er dit jaar maar druk mee.Beeld anp

#drones en #wielrennen

Er staan nog twee opvallende debutanten in de lijsten van Twitter. De hashtag #drones werd dit jaar vaak gebruikt omdat de onbemande vliegtuigjes tegenwoordig gemakkelijk verkrijgbaar zijn voor particulieren, maar ook omdat drones vaak deel uitmaken van de discussie over privacy en veiligheid (en nieuwtjes als deze, over mysterieuze nachtelijke drones boven Parijs). De populariteit van #wielrennen laat zich misschien nog makkelijker raden: de Tour de France startte dit jaar in Utrecht. In die stad liep de wielrenkoorts deze zomer hoog op.

null Beeld anp
Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden