Van huppekee, flapperdeflap en weer weg

‘Vlinderen’ heet het in internetjargon: kortstondige avontuurtjes van – al dan niet getrouwde – liefhebbers, mogelijk gemaakt dankzij datingsites als Lexa, Secondlove en Relatieplanet....

Wim de Jong

De meeste datingsites en onlinerelatiebureaus dragen de boodschap uit dat je er vooral terecht kunt voor een serieuze levenspartner of voor dat ene gedroomde ‘maatje’. Maar daarmee doen ze zichzelf toch echt tekort. Vrijwel elke relatiesite fungeert tegenwoordig vooral als een Marktplaats voor de liefde. En onder die vlag kan zo veel meer dan dat je er met een lantaarntje op zoek gaat naar de ware.

Gratis seks bijvoorbeeld, is dankzij de datingsites nog nooit zo gemakkelijk voorhanden geweest. En het datingaanbod op dat gebied kent tal van smaken: van onenightstands tot wat langere avontuurtjes. Van vluggertjes langs de snelweg tot een kortstondige verbintenis waarin je jezelf voor een poosje mag beschouwen als een ‘projectje’ van iemand.

Het valt allemaal onder de noemer ‘vlinderen’, zoals dat heet in internetdating-jargon. En intussen lijkt het wel of half Nederland ‘tussen twee relaties in’ zit en vlindert. Platforms als Lexa.nl (1,9 miljoen inschrijvingen), ParShip.nl (‘Europa’s grootste’), Relatieplanet.nl (3,5 miljoen) dragen met gemak tientallen, reëel bestaande kandidaten voor als je een visje uitgooit naar, zeg, ‘een middelbaar of hoogopgeleide, financieel onafhankelijke en aantrekkelijke man/vrouw 35-55 in een straal van 20 km’ rond jouw eigen woonplaats.

En dat betreft dan alleen nog maar de ‘nette’ datingsites. Voor zoekenden die (nog) niet single zijn, maar toch ook wel eens van ‘nieuw vlees’ (ook datingjargon) willen snoepen, bestaat sinds kort de site Secondlove.nl (‘de site voor overspel’). Voor de wat rijpere types onder de zoekende medemens is er het eveneens gloednieuwe 50plussexdating.nl (‘nieuwe ads deze week: 1.172’). En voor stellen die elkaar even tijdelijk zat zijn en toe zijn aan een minnares voor hem én een minnaar voor haar, bemiddelt een bureau als DCPartner, dat in zulke gevallen bij inschrijving overigens wel eist dat je vreemdgaat met elkaars medeweten.

Is dat leuk, ‘vlinderen’? Já, zeggen de daters die er ervaring mee hebben en die er – steevast onder een gefingeerde naam – over willen vertellen, want stiekem zijn er nog veel getrouwde mannen die zich ten onrechte voor vlindermannetje uitgeven. Ja, máár..., luidt vaak ook deel twee van hun verhaal. Want hoe vrolijk dan wel fanatiek je ook vlindert: het is niet iets wat je maanden of jaren achter elkaar doet, omdat het veel tijd en energie kost. En omdat je, tja, ook als vlinder je vleugels uiteindelijk wil strijken in de nabijheid van iemand om wie je werkelijk bent gaan geven.

In dit verhaal portretten van vijf vlinders – met, net als vaak op internet, gefingeerde namen – wier levens elkaar de afgelopen weken bij toeval of bewust in het datingcircuit hebben gekruist: na een tip van Joost (net uitgestapt als dater, want nu voorzien van een vaste vriendin die hij via een datingsite heeft ontmoet), heeft zijn vriend Dave (zojuist van tafel en bed gescheiden van zijn vrouw) het stokje van hem overgenomen en is ook hij begonnen met daten via kleinere en grote sites. Binnen de kortste keren sliep en feestte Dave met een handjevol gescheiden vrouwen die ook op datingsites actief zijn. Met drie ervan spreekt hij al vaker af; dat zijn dus voorlopig zijn ‘projectjes’.

Joost (47)

Grafisch vormgever. Deed het via datingsites met ongeveer zestien vrouwen. Heeft sinds kort iets vasts met Mandy (40). Vond haar na twee jaar aanklikken en aangeklikt worden op Lexa.nl. Heeft zijn profiel en foto daarom nu van die site gehaald. Adviseerde vriend Dave vorige maand in zijn voetsporen te treden en met internetdating zijn geluk te gaan beproeven. Mandy hielp dat geluk alvast een handje door haar beste vriendin Wendela via Lexa op Dave af te sturen.

Joost: ‘Als single kan het je gebeuren dat je de hele avond in de kroeg tegen een vrouw aan hebt zitten lulllen, om dan rond sluitingstijd zoiets te horen als ‘Ik ga naar huis, naar mijn vriendin’ of ‘naar mijn man en kinderen’. Het mooie van dating is dat zoiets je niet of nauwelijks overkomt. Je weet meteen dat je in zaken bent wanneer je eenmaal via de site op elkaar hebt gereageerd. Je bent allebei in voor hetzelfde. En als je het vervolgens goed aanpakt in zo’n contact, dan kan het ook meteen wat worden.

‘Vrouwen die daten zijn vaak ongelooflijk hoor. Die kunnen zó snel schakelen. Hebben ze net een relatie van twintig jaar achter de rug die naar eigen zeggen helemaal klote was, slagen ze er evengoed na een uur al in om jou in een café of restaurant wél goed te keuren – ‘Oké, let’s do it!’

‘Ja man, dat is leuk, léúk! Het stadium dat je hoe dan ook wel een kneus moest zijn als je op internetdating was aangewezen, zijn we intussen allang voorbij. Het barst in het aanbod van de vreselijk leuke mensen.

‘Het enige wat je eigenlijk hoeft te doen, is de kandidaten van tevoren goed schiften. Vrouw van 40, zonder kinderen, maar mét een kinderwens – nou, dan weet je het wel: zeer hongerig naar zaad. Maar in veel andere gevallen is het toch ook steeds afwachten wat je bij een ontmoeting nu weer overkomt: die nette Gooise vrouw met wie je hebt afgesproken, kan een paar uur later een beest blijken.

‘Dave? Die is gék op seks, en hij wil er nu volop van genieten. Dus voor hem is dit helemaal leuk. Je ziet het ook aan ’m sinds hij met dating bezig is: hij is helemaal opgeleefd.’

Dave (48)

Ict-consultant. Is vader van drie kinderen en getrouwd met Bernadette, maar heeft haar na 22 jaar huwelijk onlangs verteld te willen scheiden, onder meer vanwege een teleurstellend seksleven. Ging gedurende die relatie al volop stiekem (betaald) vreemd, maar date nu twee maanden met medeweten van zijn echtgenote Rianne. Die zich prompt ook bij een datingsite aanmeldde en kort erop ook nachten wegbleef. Het tweetal deelt wel nog dezelfde woning.

Dave: ‘Ik zie sinds een poosje dat de tandenborstel van Rianne geregeld ontbreekt in de badkamer. Nou, prima. Raar, maar ik ben er wel blij om. Ik voel me bevrijd nu ik eerlijk met haar kan zijn over mijn activiteiten op seksgebied. Ik date sinds een paar maanden op een paar verschillende sites, en het is een gekkenhuis. Ik probeer me intussen te beperken tot twee dates per week, anders word ik er veel te onrustig door.’

‘Ik ben nogal van de impulsieve, dus laat er met mijn ADHD nooit al te veel tijd overheen gaan als ik kan toehappen. Ik ben een slet. Een telefoontje van een spannende vrouw uit Zwolle? Joh, al ben ik net op weg naar een zakenafspraak in Maastricht, ik gooi het stuur om en rij als een speer naar Zwolle! Lig ik een paar uur later in bed met iemand die net officieel is gaan samenwonen met een andere man, maar de spanning toch niet blijkt te kunnen missen.

‘Zo val je van de ene verbazing in de andere. Ik zat laatst in Veenendaal of all places in een café met een type dat mijn keurig verzorgde, chique schoonzus had kunnen zijn, maar ze zat al na vijf minuten met haar hand in mijn broek. Parenclubs, sm-avondjes – na dertien jaar huwelijk was ze toe aan iets anders, en dat wilde ze wel met mij.

‘Heb ik toch maar niet gedaan. Ik wil vlinderen, maar dat extreme heb ik jaren geleden al gehad. Er moet nu bij mij meer zijn dan alleen maar een lichamelijke prikkel. Meer dan huppekee, flapperdeflap en weer weg. Dan ben je alleen nog maar een gigolo.

‘Andersom heb ik in mijn dateprofiel gezet dat ik geen relatie wil, want voorlopig wil ik toegeven aan mijn impulsen. De vrouwen met wie ik afspreek, denken er net zo over. Ik reageer op de spontane typen, die eveneens alleen maar willen vlinderen. Die in dat spel ook over mij heen durven en kunnen gaan. En die er ook zonder problemen voor uitkomen dat ze ondertussen nog wel een paar van die projectjes zoals ik hebben lopen. Lachen, toch? We zijn genieters onder elkaar. Het moet speels blijven.

‘Vanmiddag zit ik weer in Zwolle, vanavond moet ik in Amerongen zijn, zaterdag heb ik in het oosten van het land een jazzfestival met een derde date, maandagmiddag word ik verwacht in Rotterdam. Oké, dat is bij elkaar opgeteld misschien een beetje veel. Maar ik kan het fysiek nog met gemak aan.

‘Daarin, zo hoor ik tenminste van vrouwen, onderscheid ik me wel van andere mannen. De meeste kerels die daten, schijnen op seksgebied een ramp te zijn. Vooral mannen die te lang getrouwd zijn bakken er in nieuwe contacten gewoon geen hout meer van. Ze kunnen niet zoenen, doen oraal niets; het is veel doorsnee, braaf en snel. Terwijl er in de datescene juist van je wordt verwacht dat je soms uren achtereen kunt doorgaan; dat je er iets speciaals van maakt.

‘Hoelang ik nog blijf vlinderen, weet ik niet. Ik sta nog maar aan het begin van een ander leven. Ik moet nog uitvissen wat voor bestaan ik wil gaan leiden. Ik ben een keer waanzinnig lekker bezig geweest met een vrouw, die na dat avondje ineens met haar profiel van de datingsite af was. Ze vertelde dat ze na mij even geen behoefte meer aan mannen had. Heb ik haar gezegd: als je maar niet denkt dat je met mij nu de man hebt gevonden hoor!’

Louise (46)

Werkzaam in de ouderenzorg. Heeft twee dochters van 18 en 13 uit een huwelijk dat zes jaar geleden uit elkaar spatte, nadat haar toenmalige echtgenoot het bestaan van een ander had opgebiecht. Date al enkele jaren en sinds een paar weken ook met Dave.

‘Iedereen die date, en dat zijn er alleen al in Nederland ongetwijfeld honderdduizenden, kan je vertellen dat het op internet barst van de mannen die én getrouwd zijn én uit zijn op een onenightstand of bijvoorbeeld op een trio. Met zulke typen breek ik het contact meteen af, maar voor het overige sta ik open voor het avontuur. Een leuke avond? Laat maar weten welke insteek je in gedachten hebt.

‘Ik heb na mijn scheiding wel langere relaties gehad dankzij het daten, maar het is moeilijk met patchworkgezinnen. Je voegt twee nieuwe huishoudens met kinderen niet zomaar bij elkaar, leert mijn ervaring. Mijn ex-partner is intussen al negen relaties verder. Ik verwacht in dat opzicht niets meer. Voor mij is het een levensfaseding: ik heb nu nog zin te genieten van verrassingen die het oplevert. Met de een vrij ik, met de ander niet. Je moet er stevig voor in je schoenen kunnen staan, dat heb ik wel geleerd. Als een man opdringerig word, neem ik afstand. En op z’n ergst ken ik slechte perioden waarin ik zelf iemand leuker vind dan ik wil toegeven.

‘Dave is leuk, maar ook in een flow, hè. Wilde haren! Die wil het allemaal nog proeven en meemaken. Hij is nieuw vlees, zoals we dat noemen. Krijgt tweehonderd e-mails van vrouwen en wil ze ook allemaal af. Ik doe het rustig aan. Ik ben nu met vijf mensen aan het e-mailen en heb er de laatste tijd met drie gedate. Dat is al té, het vreet tijd en energie. Daten met Dave alleen zou eigenlijk al mooi genoeg zijn.’

Wendela (39)

Kinderpsychologe. In november 2008 verlaten door haar man toen ze zwanger was van hun jongste dochter. Werd een poosje terug door haar vriendin Mandy op het profiel van Dave attent gemaakt en date sinds kort met hem. Ze stond al langer met een eigen profiel en foto op Relatieplanet.nl.

‘Het daten heeft me enorm geholpen om over het bedrog van mijn voormalige man heen te komen. Door wat hij me aandeed voelde ik me lelijk, oud en afgeschreven. Maar als je gaat daten, ben je daar snel genoeg overheen. Daarin heeft ook het wraakgevoel jegens mijn ex meegespeeld, denk ik. Als een date bij me binnenkwam en zei dat hij meteen wilde neuken, vond ik dat prima.

‘Nee, ik had nooit gedacht dat ik op mijn 39ste nog met jan en alleman aan de haal zou gaan, en dat het bovendien nog eens superleuk zou zijn. Ik ben er ook seksueel door opgebloeid. Ik had niet zo’n inventieve partner in mijn huwelijk, en nu doen mannen dingen bij me waarvan ik denk ooo God, dus dit kan ook al?

‘Ik kan zelden of nooit lachen om mannen. Dat is wel een nadeel dat je ziet bij het daten: ze hebben geen humor. Dave is als type een beetje een vreemde eend in de bijt en hij is wat te oud om eventueel mee verder te willen. Maar hij heeft wel humor en het is meer dan seksuele aandacht die hij aan me besteedt. Heerlijk, iemand die over zijn gevoelens kan praten, die eerlijk is en met wie je ook nog kunt lachen.

‘Maar ja, Dave heeft me al zo’n beetje laten weten dat Marijke eigenlijk met ’m verder wil. Ze is zijn vrouwelijke evenbeeld, zegt ze zelf. Ze schijnt hem al helemaal te hebben geannexeerd.’

Marijke (50)

Werkzaam in de psychiatrische hulpverlening. Leidde tot dusver een leven waarin mannen van alle leeftijden elkaar in gestaag tempo afwisselden, maar zoekt sinds een paar maanden op Lexa naar een monogame partner. Heeft Dave na twee nachten praten en vrijen een sms gestuurd met het voorstel die partner te worden.

‘Ik ben spontaan. Ik kan in de Gamma lopen, een man tegenkomen en een paar minuten later bij ’m in de auto zitten. Ik ben ook wel zo brutaal dat ik ze aanspreek. Dat flierefluiten, dat doe ik al vanaf mijn 16de. Ik heb vastere relaties gehad, maar ik ben nou eenmaal niet trouw. Ik leef bij de dag. Mijn onderbroek uitdoen op verjaardagen en feestjes, op tafel dansen in jarretels, in een doos poepen; dát ben ik. Ik doe alles vanuit mijn gevoel. Ik ben een bruistablet. Mannen vinden dat leuk, tot het wat serieuzer met me wordt.

‘Ik heb op het moment vier mannen, of nee drie, plus dan nog de café-lovers. De kok, de leraar, de Egyptenaar; een collega op het werk houdt voor mij zo’n beetje de afspraken bij. Zegt ze: ‘Het is dinsdag, moet jij niet naar de Egyptenaar?’ Het is een druk leven, en dan zit ik dus ook nog op Lexa om een vent te zoeken met wie ik echt samen verder wil.

‘Ik heb via Lexa de afgelopen maanden drie kerels door mijn vingers zien glippen. Er zat een superman tussen, die me helaas bleek voor te liegen over waarschijnlijk elk aspect van zijn bestaan. Hij mailde me ook alleen ’s nachts; mannen die dat doen zijn altijd getrouwd moet je weten. De laatste keer dat we elkaar zouden ontmoeten, was ineens zijn vader dood, weet je wel. Zat ik hier thuis met de kaarsjes en de pinda’s. Maar zó ga je mij niet behandelen. Ik ben uit elkaar geknald. Ik trek een bedrieger zo door het computerscherm, hoor. Ik kom als een mol door je tuin.

‘Met Dave klopt het, páts, wel in een keer toen we gingen daten. Wij lijken zo op elkaar, ongelooflijk. Je kunt fantastisch met hem lachen, en als je zegt dat je met ’m naar een tentoonstelling van Van Warmerdam wil, weet hij ook meteen wie je bedoelt. Kom daar maar eens om bij al die andere oninteressante, niet-intellectuele mannen op Lexa.

‘Ik heb tegen Dave gezegd: eigenlijk heb je met mij het totale pakket, en je kunt het krijgen. Maar dan niet met nóg vier andere vrouwen erbij. Daar heb ik geen zin in. Voor het serieuzere werk moet je bij mij uit een goed ei komen. Ik ben geen gemakkelijke prooi voor mannen als het om de menens gaat. Dat sensuele van mij, dat is ook gewoon een kwestie van goed toneelspelen. Wie daar doorheen kijkt, ziet een zorgzame vrouw met wie je het ook in andere opzichten fijn en gezellig kunt hebben. Ik wil een man die later voor mij de theepot kan oppakken als ik die zelf niet meer kan tillen.

‘Dave heeft me per sms geantwoord dat hij er nog een poosje over wil nadenken. Hij is tenslotte nog maar net begonnen met vlinderen en daten. Oké, hij denkt er nog maar even over na, maar ik ga niet op hem wachten, nooit van mijn leven. Nou goed dan, hooguit nog een paar dagen.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden