Review

Van Houts' aanklacht werkt beter op toneel dan in boekvorm

De aanklacht van theatermaker George van Houts tegen het bankwezen doet het op de planken beter dan in boekvorm. In het boekje worden de door briljante acteurs als Pierre Bokma en Victor Löw uitgebeelde typetjes node gemist.

Scène de Verleiders III Beeld Raymond van Olphen
Scène de Verleiders IIIBeeld Raymond van Olphen

Net nu een grote nieuwe bankentest dreigt door een mogelijke deconfiture van Deutsche Bank is de aanklacht van theatermaker George van Houts tegen het bankensysteem in boekvorm verschenen. Een nieuwe bankencrisis zal hem kunnen sterken in zijn vaste voornemen het verdoemde geldstelsel en het bankwezen te vernietigen.

Van Houts is met zijn succesvolle voorstellingen onder de noemer De Verleiders het vak van theatermaker allang ontstegen. Hij is actievoerder, utopist, zo niet revolutionair geworden. En hij heeft aanhang. Al meer dan honderdduizend bezoekers hebben zijn voorstellingen gezien en de Tweede Kamer heeft er een debat aan gewijd. Nog niet iedereen is gehersenspoeld, maar het volkssentiment is aardig opgestookt.

non-fictie

George van Houts

Door de bank genomen

Q; 203 pagina's; euro 18,50.

Uitroeien

Van Houts lijkt niet te willen rusten voordat er in Nederland geen banken meer bestaan. Hij wil ze het liefst met wortel en tak uitroeien. Hij ziet banken als het grote kwaad - een grote boevenbende die slechts tot doel heeft mensen te flessen. Daarom moet er een totaal ander geldsysteem komen.

Door de bank genomen is eerder een schotschrift dan een boek. Het bevat de tekst van scènes uit de drie voorstellingen van De Verleiders, aangevuld met teksten die in een economieboekje hadden kunnen staan als ze niet zo opruiend zouden zijn opgeschreven. Maar dat is misschien ook de kracht. Stof waar iedereen op de middelbare school bij in slaap viel, wordt nu in andere bewoordingen aan de hardleerse bevolking uitgelegd. Het komt goed uit dat dankzij de crisis van 2008 Van Houts zich ook op de persoon kan richten. De boeven zijn bekend: Dirk Scheringa (DSB), Sjoerd van Keulen (SNS Reaal), Ronald Latenstein (SNS), Gerrit Zalm (ex-DSB en ABN Amro), Jan Peter Schmittmann (ABN Amro).

Van Houts heeft op de middelbare school waarschijnlijk niet goed opgelet - of het vak economie laten vallen - toen het onderwerp 'geldschepping' aan de orde kwam en duidelijk werd gemaakt dat koersen behalve kunnen stijgen ook kunnen dalen. Daardoor dacht hij als volwassene dat banken onkwetsbaar waren en beleggingen altijd in waarde zouden stijgen. Hij had, als zo veel Nederlanders, gulden- en eurotekens in de ogen en werd uiteindelijk in het ootje genomen met de woekerpolissen waarmee de banken op de hebzucht hebben ingespeeld.

George van Houts - Door de bank genomen Beeld
George van Houts - Door de bank genomenBeeld

Economieboekjes

Sindsdien reageert hij zijn woede af op het bankwezen. Dat is in theatervorm vermakelijker dan in boekvorm. In het boekje worden de door briljante acteurs als Pierre Bokma en Victor Löw uitgebeelde typetjes node gemist. Tussen die teksten door heeft Van Houts getracht de informatie uit de economieboekjes van toen te verwerken. Het is daardoor een hybride, snel in elkaar gezette en weinig doorwrochte sandwich geworden van gekleurde informatie plus toneelteksten. Dat minister Dijsselbloem het eerste exemplaar in ontvangst nam, zal vooral moeten worden gezien als een geste. Hij wil het probleem van de vertrouwenscrisis bij de banken serieus nemen. Maar voor de rest zal hij er weinig mee doen.

Het boekje zou nog te pruimen zijn als Van Houts zich op het einde niet voor het karretje had laten spannen van alternatieven als bitcoin en een nieuw geldsysteem waarbij de geldschepping is voorbehouden aan de staat in plaats van de banken. Alsof het dan niet mis kan gaan. Van Houts heeft nu zijn geld gestoken in edelmetalen en vastgoed. Dat lijkt een schot in de roos. Totdat het daar ook een keer helemaal fout gaat.

De verdienste van Van Houts is dat hij de mensen met zijn theatershow heeft wakker geschud als ze dat door de crisis al niet waren. Maar zijn ambitie als wereldverbeteraar is te hoog gegrepen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden