De gidsDe boekenluisteraar

Van het vollopen van het digitale boekenplankje heb ik vooralsnog geen last

Hugo Blom leidt u door de wereld van het luisterboek.

null Beeld

Aan het begin van elk boekenjaar maakt de CPNB de verkoopcijfers over het afgelopen jaar bekend. Zo ook nu. Meer omzet, minder afzet. Dankzij het hogere btw-tarief landden er iets meer euro’s in de kassa’s van de boekverkopers, maar bleven er tegelijkertijd meer boeken op de plank staan, en dat kost natuurlijk ook weer geld. Grote winnaar over 2019 was Lucinda Riley, wier septologie Zeven zussen al twee jaar de ranglijst aanvoert. Ze zal ondertussen spijt hebben dat ze bij aanvang de familie niet nog groter heeft gemaakt. En de online verkoop ging er natuurlijk ook op vooruit, want we komen tegenwoordig alleen nog ons huis uit om naar het vliegveld te gaan. Uit de cijfers kon ik niet opmaken hoe groot het luisteraandeel in dit succes is, laten we het voorlopig maar op bescheiden houden.

CPNB-directeur Eveline Aendekerk predikte een kleine revolutie in haar nieuwjaarsspeech door ‘de lezer centraal’ te stellen. Hadden wij onszelf altijd al midden in de boekenwereld geplaatst, de CPNB was er in de eerste plaats voor de bevordering van de handel, én bezit.

Daar wringt tegenwoordig de schoen, of liever gezegd de boekenkast, want het kan er allemaal niet meer bij. Zelf heb ik twee jaar geleden zo’n 90 procent van mijn boekenbezit de deur uit gedaan, en van het vollopen van het digitale plankje heb ik vooralsnog geen last.

Is het dan toeval dat uitgerekend deze week de luisterversie verscheen van Binnen bij bol.com – Undercover bij de winkel van ons allemaal, geschreven door Jeroen van Bergeijk, die eerder al tekende voor Uberleven – Undercover als Uberchauffeur. Voelt u ook een serie aankomen? Misschien wel 7-delig (Facebook, Google, Apple, Amazon, Netflix). Voor zijn Bolboek werkte Van Bergeijk vijf weken undercover in het fulfillmentcentrum van Bol.com, van waaruit onze nationale online koopverslaving wordt gevoed. Jurjen van Loon leest voor. Een nogal harde stem, zelfverzekerd, beetje studentikoos, of is dat omdat ik weet dat hij in Feuten heeft gespeeld? Hoe dan ook, geloofwaardig genoeg als de verteller van dit undercoververhaal, dat overigens (nog) niet verkrijgbaar is bij ‘de winkel van ons allemaal’, wel bij Luisterrijk en Storytel.

Wie na het luisteren vertwijfeld om zich heen kijkt in zijn eigen fulfillmentcentrum en zich afvraagt wat er tegen al die koop- en bezitsdrang te ondernemen valt, die luistere naar Weg ermee – Over de schoonheid van minimalisme.’ Van Dennis Storm. Dat is een naam voor een Boeketreeksauteur, maar deze Storm denderde een paar jaar geleden nog over onze beeldbuizen namens BNN. In 2016 kondigde hij via Instagram aan dat hij ermee stopte, schreef vervolgens dit boek en woont tegenwoordig met vrouw en twee kinderen in een studio van 25 vierkante meter op Bali. Dat is denk ik nog steeds wat ruimtelijker dan 25 vierkante meter in Helmond, maar vooruit. Hij leest het zelf voor, en we kunnen krap twee uur naar zijn stem luisteren. Een luisterboek over minimalisme dat minimaal beslag op je tijd legt. Dat is nog eens de luisteraar centraal stellen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden