Van Gogh Museum verwerft Seurat

Een 'dolgelukkig' Van Gogh Museum in Amsterdam heeft een Seurat verworven: de olieverfstudie De Seine bij Courbevoie, geschilderd in 1883 of 1884....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Georges Seurat (1859-1891) is vooral bekend door zijn grote olieverfschilderijen, zoals Baders bij Asnièrs. Maar hij maakte ook kleine werken op paneel die hij croquetons noemde. Die paneeltjes pasten precies in het deksel van zijn schilderskist, zodat hij gemakkelijk buiten kon werken. Oorspronkelijk was ook de achterzijde van De Seine bij Courbevoie beschilderd. In 1932 is het paneel gesplitst. De andere kant, Paysage Rose, bevindt zich in het Musée d'Orsay in Parijs.

Seurat ontbrak nog aan de verzameling van het Van Gogh Museum, afgezien van één tekening. Slechts vijf schilderijen van de negentiende-eeuwse avantgarde-schilder waren tot nu toe in Nederlands bezit - alle van museum Kröller-Müller op de Hoge Veluwe.

In de collectie van het Museum Boijmans Van Beuningen bevindt zich nog een tekening van Seurat. En dat is alles, aldus een woordvoerder van het 'Van Gogh'. Seurat liet geen groot oeuvre na. Hij stierf 32 jaar oud. Bovendien was zijn idioom, het pointillisme, nogal bewerkelijk.

'Van Gogh bewonderde het werk van Seurat', aldus de museumwoordvoerder. 'Het is niet moeilijk om diens invloed op zijn werk terug te vinden.' Ook Van Gogh zat vaak op het üle de la Grande Jatte te werken, waar Seurat het uitzicht over de Seine bij Courbevoie (voorstad van Parijs) vastlegde. Uit brieven van Vincent aan zijn broer Theo blijkt dat hij graag zelf een Seurat had bemachtigd.

Het schilderij De Seine bij Courbevoie bevond zich tot voor kort in een Franse particuliere collectie. Het schilderij werd gekocht bij een Franse handelaar.

Financiële steun kreeg het museum van de Vincent van Gogh Stichting en De Vereniging Rembrandt-Nationaal Fonds Kunstbehoud.

Hoeveel het paneeltje heeft gekost, wil het Van Gogh Museum niet zeggen. Niet de geldwaarde is van belang, maar 'de waarde van het werk voor de collectie', aldus het museum. Met dit schilderijtje heeft het museum de vriendenkring rond Van Gogh (onder wie Gauguin, Signac, Toulouse-Lautrec, Anquetin en Laval) compleet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden