Van Gogh Museum verreweg populairst

Van de Nederlandse musea heeft het Van Gogh Museum in Amsterdam het afgelopen jaar met een totaal van 1,4 miljoen veruit de meeste bezoekers getrokken....

Het Van Gogh had behalve het hoogste bezoekersaantal, met Egon Schiele, Van Gogh- tekenaar en Beestachtig Mooi ook de drie best bezochte exposities van 2005 in huis. Het Van Gogh trekt met zijn collectie van oudsher vooral veel buitenlands publiek. De aanhoudend stijgende lijn in de bezoekersaantallen hangt volgens het museum samen met het groeiende aantal Nederlandse bezoekers. ‘Met familietentoonstellingen als Beestachtig Mooi en het educatieve project de kunstbus boren we nu een bredere doelgroep aan’, aldus een woordvoerster. In 2006 wordt de grote toeloop in het Van Gogh verwacht met het openen van Rembrandt-Caravaggio eind februari, een samenwerkingsproject met het Rijksmuseum waarbij topstukken van beide meesters te zien zijn.

De meerderheid van de grote musea sloten 2005 af met stijgende bezoekersaantallen. Het Rotterdamse Museum Boijmans Van Beuningen zag het aantal bezoekers meer dan verdubbelen, van zeventigduizend tot een totaal van 255 duizend. Het museum noemt onder meer de tentoonstelling Alles Dalí als grote trekpleister.

Van de overige musea liet Noordbrabants Museum de meest opmerkelijke stijging in bezoekersaantallen zien. Het op kunst- en cultuurgeschiedenis gerichte museum kon het afgelopen jaar rekenen op ruim 250 duizend belangstellenden, tegenover nog geen honderdduizend in 2003. Het museum dankt de enorme stijging aan de nostalgische fototentoonstelling Knus, die bezoekers terugvoerde naar de jaren vijftig. In 2007 staat een vergelijkbare tentoonstelling gepland over de jaren zeventig, genaamd Wauw.

Van het Stedelijk Museum in Amsterdam vertonen de bezoekersaantallen voor het eerst sinds de verhuizing naar het voormalige Post CS-gebouw nabij het Centraal Station een lichte stijging. Het museum dat in 2003 aan het Museumplein nog 263 duizend bezoekers trok, maar in 2004 een diepterecord had, nemen met 190 duizend de bezoekers weer toe.

Op de vier gemeentemusea in Den Haag – GEM, Escher in het Paleis, Fotomuseum en Gemeentemuseum – kwamen ruim 310 duizend bezoekers af.

Musea met dalende bezoekerscijfers zijn de Amsterdamse Hermitage (van 175 naar 125 duizend) en het Kröller-Müller Museum in Otterloo, dat de daling aan de door renovatiewerkzaamheden gesloten vleugel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden