Van Gogh blijkt echt te zijn

Het in 1975 door Dirk Hannema in Parijs gekochte doek met de molen is 35 jaar later van een certificaat van echtheid voorzien door het Van Gogh Museum....

Amsterdam Museum de Fundatie in Zwolle heeft woensdag een schilderij van Vincent van Gogh gepresenteerd. Het museum is al jaren in het bezit van De molen ‘Le blute-fin’, maar pas nu is door onderzoek vast komen te staan dat het werk echt van de hand van Van Gogh is.

De molen ‘Le blute-fin’ (1886) werd in 1975 bij kunsthandel Hein in Parijs gekocht door Dirk Hannema (1895-1984), oud-directeur van het Rotterdamse Museum Boijmans Van Beuningen en kunstverzamelaar. Hannema was ook de oprichter van De Fundatie. Op basis van zijn kennis en intuïtie schreef hij het schilderij toe aan Vincent van Gogh.

Hannema had echter geen goede reputatie op het gebied van toeschrijvingen. In de jaren dertig werd op zijn advies het schilderij De Emmaüsgangers van Johannes Vermeer aangekocht door het Boijmans. Later bleek het om een vervalsing te gaan van Han van Meegeren.

Hannema zelf was er zeker van dat hij goed zat met de Van Gogh. ‘Deze vondst is geen toeschrijving, maar een absolute zekerheid’, verzekerde hij. Hij heeft nu, postuum, gelijk gekregen van conservator Louis van Tilborgh en hoofd restauraties Ella Hendriks van het Van Gogh Museum. Het Van Gogh onderzocht het schilderij de afgelopen maanden, naar aanleiding van een expositie over Hannema.

Van Tilborgh: ‘Van Gogh heeft dit motief al eerder geschilderd, op een in 1967 verloren gegaan schilderij. De verf is er dik op aangebracht en ingedrukt, wat ook typerend is. Bovendien zijn de pigmenten in overeenstemming met wat toen gebruikelijk was voor hem. Het perspectief klopt niet helemaal, en ook dat is typisch Van Gogh.’ Nog een aanwijzing: ‘Achterop het schilderij staat een stempel van de verfleverancier bij wie Van Gogh vaker spullen kocht.’

Is er postuum sprake van een triomf voor Hannema? Van Tilborgh: ‘Hij schoot met hagel in zijn toeschrijvingen, het is mooi dat het nu eens een keer raak is geweest. Maar het zal zijn slechte reputatie niet helpen.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.