Van Erp maakt liefdevolle portretten

Als de televisie het leven in al zijn facetten weerspiegelt, dan onbreekt er wel het een en ander. Tv-kijken bijvoorbeeld, een van de meest favoriete bezigheden is nauwelijks op tv zelf terug te vinden....

Marijn van der Jagt

Zelfs in soaps en comedy-series, programma's die zich voornamelijk in de huiskamer afspelen, kijken de hoofdpersonen amper. Het apparaat wordt nét uitgeschakeld, er wordt geruzied om de afstandsbediening, maar niemand die eens uitgebreid voor het ding plaatsneemt. En dat terwijl het zo'n perfect plaatje oplevert voor de vele najagers van het 'echte' leven die de televisie herbergt.

Documentairemaker Michiel van Erp gebruikt het beeld van de televisiekijkende mens in de eerste aflevering van zijn nieuwe reeks Lang Leve de Victorie. Cameraman Mark van Aller, die opnieuw het aanzien van de liefdevolle documentaireserie bepaalt, filmde de hoofdfiguren van de eerste aflevering vanaf de plek waar hun televisie staat. Vanuit die positie overziet Van Aller met een groothoeklens de huiskamer. Je kijkt dus niet met de hoofdfiguren mee naar hun televisie, maar omgekeerd: de kijker lijkt vanuit de televisie naar de hoofdfiguren te kijken. Een bijzonder intrigerend beeld.

'Hij kijkt tv zoals hij wel vaker doet', zegt Michiel van Erp over Jan van den Dam, een van de hoofdpersonen in deze aflevering. De man is nauw bevriend geweest met Mary Servaes, de Zangeres zonder Naam, en zit voor de tv herinneringen op te halen. Naar welk programma hij kijkt, is onbelangrijk. De makers benadrukken zo de symbolische waarde van de tv voor deze geïsoleerd levende man. Van Erp: 'Zijn huis is zijn leven, en dat zie je ook af aan het interieur. De enige manier waarop de wereld bij hem binnenkomt is via die tv.'

Dat ook in het tweede verhaal uit deze aflevering een dergelijk 'shot' voorkomt, is geen toeval. Meer dan in de vorige seizoenen probeert Van Erp de twee verhalen die hij per aflevering vertelt, in elkaar te laten grijpen. De verering van Jan van den Dam voor de overleden Zangeres rijmt op de verering van ex-junk Rini Kuijten voor Broeder Zijlstra van de religieuze gemeenschap Levensstroom.

Thematisch vertoont deze derde serie een grotere samenhang: onder het motto Geloof, Hoop en Liefde portretteert Van Erp mensen die hun eigen leven én dat van anderen een nieuwe inhoud willen geven. De verdieping die hij zocht betekende dat hij zijn vaste Lang Leve-formule van het dubbelportret losliet - in een aantal afleveringen schittert slechts één hoofdpersoon.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden