recensieJeugdtheater

Van een mooi, treurig verhaal maakt de Utrechtse groep Het Filiaal Theatermakers een warmbloedige muziektheatervoorstelling (drie sterren)

Wel jammer dat het verhaaltje van Ishi in een half uur wel zo’n beetje verteld is.

Het decor van de voorstelling.Beeld Joris van Bennekom

Stel je voor dat je de enig overgebleven persoon op aarde bent die jouw taal spreekt. Hoe eenzaam moet dat zijn? Het overkwam Ishi, de laatste Yana-indiaan. In 1911 werd hij gevonden door ‘de bleke mannen’. Onder de hoede van de antropoloog Alfred Kroeber leerde Ishi Engels spreken en bouwde hij een leven op in de moderne wereld. In 1916 overleed hij aan tuberculose.

Dit mooie, treurige verhaal inspireerde de Utrechtse groep Het Filiaal Theatermakers tot een warmbloedige muziektheatervoorstelling voor acht jaar en ouder. In Ishi, indianenwijsheid voor de 21e eeuw vertellen regisseur en schrijver Monique Corvers en haar twee acteurs met projecties, korte scènes en lieve liedjes (van Jasmin Godoy) het verhaal van de laatste der Yananen. Mirthe Klieverik en Hok Tan spelen de vele rollen volgens de methode snorretje-op-brilletje-af, maar het best zijn ze als respectievelijk Dr. Kroeber (kraagje aan) en Ishi (schoenen uit). Emotioneel hoogtepunt is het moment dat de twee voor het eerst contact maken met behulp van een geïmproviseerd woordenboekje. De vele kleine, visuele grappen van de acteurs zorgen ervoor dat het licht en leuk blijft, en dat het af en toe ontroert.

Opmerkelijk is wel dat het verhaaltje van Ishi in een half uur wel zo’n beetje verteld is. De voorstelling duurt een uur en is dus aangekleed met wat extra scènes, vooral in het eerste kwartier. Dan gaat het opeens over het ontstaan van de mensheid of de goudkoorts destijds in Amerika. Onderwerpen die wel thematisch gerelateerd zijn, maar ook focus missen en daarmee de concentratie van het publiek tarten. Uiteindelijk gaat Ishi over menselijkheid, naastenliefde en onze verbondenheid met de natuur. Zijn wij tenslotte niet allemaal ooit uit de wildernis tevoorschijn gekomen? Als we dat niet vergeten, dan komt het misschien toch nog goed met ons.

Ishi, indianenwijsheid voor de 21e eeuwBeeld Joris van Bennekom

Ishi, indianenwijsheid voor de 21e eeuw (8+)

Jeugdtheater

Drie sterren

door Het Filiaal Theatermakers, regie Monique Corvers

3/2, Stadsschouwburg Utrecht. Tournee t/m 7/4.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden