Van der Steur: uitzoeken details Van der G. kost tijd

Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) heeft nog 'enige tijd' nodig om de details uit te zoeken over de berichtgeving over Fortuyn-moordenaar Volkert van der G. Hij laat dat woensdag weten aan de Tweede Kamer, die zo snel mogelijk alle informatie boven tafel wil.

Minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie maakt een praatje met twee agenten na afloop van de wekelijkse ministerraadBeeld anp

'Ik streef ernaar u zo spoedig mogelijk te informeren en vraag uw begrip voor het feit dat dit enige tijd kost, gelet op de complexiteit van de zaak, het aantal betrokken personen en instanties', aldus Van der Steur in de Kamerbrief. Hij zal in zijn reactie ook ingaan op de uitlatingen van de vroegere advocaat van Van der G., Stijn Franken, woensdag in de Volkskrant.

Dinsdag liet minister Van der Steur nog weten dat het OM pas een dag voordat de foto werd genomen erover was geïnformeerd. Kersvers minister Van der Steur (hij trad een half jaar geleden aan na het vertrek van Opstelten) is 'in charge', zei premier Rutte vanochtend, die verder niet veel kwijtwilde.

De grootste oppositie-partijen in de Tweede Kamer willen zo snel mogelijk een debat over Van der G. en de rol van het OM in de totstandkoming van zijn foto in De Telegraaf. Vanochtend werd via de Volkskrant bekend dat Jusititie heeft aangedrongen op krantenfoto's van Volkert van der G.. Van der G. is de moordenaar van Pim Fortuyn.

CDA, VNL, PVV en SP willen snel uitleg over de zaak. Kamerleden Louis Bontes (VNL) en Peter Oskam (CDA) lieten vanochtend weten dat een spoeddebat volgens hun nodig is. Bontes is 'verbijsterd' over het verhaal in de Volkskrant. 'De minister zei gisteren dat het Openbaar Ministerie een dag voor de verschijning van de foto's er even snel over is geïnformeerd. Dat blijkt nu niet zo te zijn. Het blijkt nu dat de overheid samen met Van der G. en diens advocaten de regie heeft gevoerd. Als dat zo is heeft de minister de Kamer feitelijk onjuist en onvolledig geïnformeerd en dat is een politieke doodzonde. Als dit waar is dan moet hij aftreden', aldus Bontes, die inmiddels een spoeddebat heeft aangevraagd.

Ook Peter Oskam van het CDA wil een spoeddebat. Hij noemt de situatie 'merkwaardig' en wil dat Van der Steur nog deze week in een feitenrelaas opheldering verschaft over wie wat wanneer wist.

Oskam: 'Of het Openbaar Ministerie heeft de minister niet goed geïnformeerd, óf de minster heeft het gisteren in het vragenuurtje niet goed verteld. Ik wil weten hoe het OM heeft geopereerd, maar het blijft bizar dat ze vorig jaar toenmalig staatssecretaris Fred Teeven niet over de foto hebben geïnformeerd.' Oskam kan zich goed voorstellen dat Van der Steur woedend is op het OM. 'De onderste steen moet nu echt wel boven komen.'

Ook de PvdA wil snel opheldering. De VVD, die Van der Steur dinsdag in het vragenuurtje in de Kamer als eerste aan de tand voelde over de kwestie, wil het feitenrelaas afwachten.

Meer over foto-rel Volkert

Uit mails tussen advocaat en Openbaar Ministerie blijkt uitvoerig overleg over de foto van Volkert van der G. Lees hier het nieuwsbericht

Het verhaal achter de foto: Advocaat Stijn Franken vertelt voor het eerst zijn kant van het verhaal. De overheid stelde voor: zet Volkert een petje op (+)

Interview

In het interview vertelt Stijn Franken, de voormalig advocaat van Volkert van der G., dat er uitvoerig overleg is geweest over de foto die op de voorpagina van de Telegraaf terecht kwam: 'In de maanden voor de invrijheidsteling van Volkert is er veelvuldig overleg geweest tussen mij, mijn kantoorgenote Croes, het OM, het departement van Veiligheid en Justitie, de landsadvocaat en andere overheidsinstanties die betrokken zijn bij de veiligheid van personen. In die gesprekken is bij herhaling gesproken over de optie dat een foto van Volkert zou worden gemaakt om te voorkomen dat er een soort jacht zou ontstaan op de eerste foto van hem. Ook over de datum en de plaats waar de foto werd gemaakt, is uitvoerig gesproken, zowel voor als na de invrijheidstelling.'

Reclassering

De reclassering neemt de berichtgeving in de Volkskrant mee in haar onderzoek naar hoe Van der G., zich heeft gehouden aan de voorwaarden voor zijn voorlopige vrijlating. De reclassering wil verder nog niet inhoudelijk reageren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden