tv-recensieArno Haijtema

Van der Linden gaf Connie Palmens uiteenzetting van haar postalcoholistische leven vleugels

null Beeld
Arno Haijtema

Hé, Connie Palmen is 65 geworden. De darling van de Nederlandse literatuur, een kleine dertig jaar geleden doorgebroken met De wetten, geliefde en weduwe van eerst journalist Ischa Meijer (25 jaar dood) en toen politicus Hans van Mierlo (10 jaar dood) heeft dit jaar veel ‘quasivieringen’ te verstouwen. Dat beaamde ze dinsdag, daags voor haar verjaardag, bij Margriet van der Linden in M, dat een korte hommage bracht aan de auteur.

‘65. Had je ooit gedacht dat je dat zou halen?’, opende Van der Linden het interview. Nee, antwoordde Palmen. ‘Ik heb lang zo geleefd dat dit niet in het verschiet lag.’ ‘Je hebt erg je best gedaan op het vlak van genotsmiddelen, een glaasje’, vervolgde Van der Linden. ‘Nou, glaasje, nee, dat doe ik niet. Flessen, ik deed flessen’, corrigeerde Palmen.

Het was niet de eerste keer dat Palmen in het openbaar vertelde over haar verslaving aan alcohol en tabak (ze nam al eens afscheid, maar dus zonder succes), waarvan ze zei nu respectievelijk twee en vijf jaar te zijn verlost. Maar bij M deed ze dat ontwapenend onbeschroomd. En zonder het evangelische pathos van de bekeerling. ‘Ik ben er nu aan gewend dat ik iemand ben die niet drinkt. Maar ik hou niet zo van die persoon. Het past niet bij me.’ Was ze een ander mens geworden? ‘Ja, maar niet per se de leukste.’

Ze heeft meer moeite ‘het lang vol te houden in gezelschappen’ en is vaker alleen. ‘Bekoorlijk, maar drank maakte de sociale omgang makkelijker.’ Daarbij: ‘Als je met drank op de waarheid zegt, kun je achteraf altijd zeggen: sorry hoor, ik had zó veel gedronken. Dat excuus heb ik niet meer.’ Ter geruststelling: ‘Ik ben mijn scherpe tong niet kwijtgeraakt.’ Nam niet weg dat haar vrienden het ‘allemaal fijn vinden dat ik niet meer drink’.

Margriet van der Linden en Connie Palmen in M. Beeld KRONCRV
Margriet van der Linden en Connie Palmen in M.Beeld KRONCRV

Op welke overwinning was Palmen het trotst, op het doven van de sigaret of het afzweren van de drank? ‘Ik heb altijd gedacht dat ik niet zonder roken kon, ik rookte twee pakjes per dag. Maar toen ik één dag was gestopt, dacht ik: met mijn discipline kan ik het ook 365 dagen. Viel me zó mee.’ Met drank is het lastiger: ‘Stoppen is moeilijk als je alcoholist bent. En ik ben alcoholist. Drinken blijft een voortdurende verlokking.’

Zo ontspon zich in een kwartiertje een memorabele uiteenzetting over het weerbarstige postalcoholistische leven (waarbij Palmens schrijverschap er ondanks loftuitingen van een paar vrienden wat bekaaid van afkwam). Natuurlijk hielp haar welbespraaktheid, maar het was dankzij Van der Linden dat het interview vleugels kreeg. Haar harde openingsvraag zette het vraaggesprek op scherp. Van der Linden wist wanneer ze haar moest mond houden of wanneer een tussenvraag hielp de ondervraagde te laten accelereren of voorzichtig door een bocht te helpen.

Een proeve van oprechtheid. Ja, bekoorlijk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden