Cultuur

Van der Leeuw-lezing 2021 wordt uitgesproken door Stefan Hertmans

De 39ste Van der Leeuw-lezing zal op 19 november 2021 worden uitgesproken door schrijver Stefan Hertmans. 'Van wie is de verbeelding?’ is de centrale vraag die Hertmans hierin stelt. In een samenleving waarin iedereen meer en meer de eigen identiteit opeist, kun je je afvragen: is het aan ons om te bepalen hoe anderen over ons denken? Dat raakt volgens Hertmans het hart van de literatuur, wier bestaansrecht zo ongeveer de inleving in de ander is.

Chris Buur
Stefan Hertmans. Beeld Siska Vandecasteele
Stefan Hertmans.Beeld Siska Vandecasteele

Stefan Hertmans (70) is schrijver van romans, poëzie en essays. Voor Oorlog en terpentijn, een internationaal succes, kreeg hij de AKO Literatuurprijs. In die roman reconstrueert hij het leven van zijn grootvader, een oorlogsheld, voor, tijdens en na de Eerste Wereldoorlog, op basis van diens dagboeken. Met De bekeerlinge trad hij in de voetsporen van een Middeleeuwse vluchteling. Vorig jaar verscheen De opgang, over de SS’er die het Gentse huis bewoonde dat Hertmans in de jaren zeventig had gekocht.

Coreferent is Emma Lesuis (33), documentairemaker, schrijver en performer. In haar werkt combineert ze verschillende disciplines, wat onder meer resulteerde in de live documentaire Aardappelbloed. In deze combinatie van theater en film gaat ze op zoek gaat naar de wortels van haar oudmoeder (de moeder van haar betovergrootmoeder) in Suriname en naar haar eigen positie in de discussie over identiteit en kolonialisme.

De Van der Leeuw-lezing is een initiatief van de stad Groningen, de provincie Groningen, de Hanzehogeschool, de Rijksuniversiteit en het Universitair Medisch Centrum Groningen, de Stichting Martinikerk en de Volkskrant. Mogelijk zullen coronamaatregelen gevolgen hebben voor het aantal gratis kaarten dat beschikbaar is. Meer informatie over het krijgen van kaarten volgt in september.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden