Van der Laan: kunstdiefstal in databank

Er komt een databank voor gestolen kunstvoorwerpen. Staatssecretaris Van der Laan van Cultuur schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat een dergelijk register in de tweede helft van 2006 operationeel moet zijn....

Van der Laan komt hiermee tegemoet aan de wens van onder meer musea in Nederland en buitenlandse opsporingsdiensten. Een conferentie eind 2004 onder Nederlands voorzitterschap over illegale handel in kunst leidde tot de aanbeveling dat elke lidstaat van de Europese Unie een databank moet hebben. ‘Internationale uitwisseling van gegevens is van cruciaal belang’, aldus Van der Laan.

Na een reeks spraakmakende diefstallen uit musea in 2003, groeide de kritiek op het ontbreken van een centraal register in Nederland. Een speciale afdeling van de Centrale Recherche Informatiedienst (CRI) was een jaar eerder opgeheven, waarna het achterhalen van gestolen kunst en antiek een taak werd van regionale korpsen. Daar zou te weinig expertise zijn.

Het aanstellen van een coördinator bij het Korps Landelijke Politiediensten vonden musea en handelaren ontoereikend. Eind 2003 schreef minister van Justitie Donner nog in antwoord op Kamervragen ‘voorlopig’ geen noodzaak te zien voor een databank.

Van der Laan schrijft nu dat de ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken de oprichting van een register volledig onderschrijven. Volgens haar woordvoerder is gebleken dat het bestaande systeem onvoldoende functioneert. ‘Er is expertise verloren gegaan.’

Europol komt binnenkort met aanbevelingen over de manier waarop gestolen kunst moet worden geregistreerd. De bedoeling is dat alle lidstaten dezelfde werkwijze gaan hanteren.

Het opzetten van het register kost 750 duizend euro, het operationeel houden ervan 250 duizend per jaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden