Taalgebruik!Woord van de week

Van de formatie-rwina tot tnawies van politici: op Hefla.nl is genoeg te leren

Dialect, jargon, straattaal of neologisme – elke week ontwaart de Volkskrant een opvallend woord. Een hefla (feestje) voor taalliefhebbers.

Bent u toe aan een verfrissend perspectief op de Nederlandse politiek en wilt u tegelijk uw straattaal wat bijschaven? Ga dan eens naar hefla.nl of op Instagram naar @hetiseenhefla. Dat brengt ons meteen bij les 1: wat is een hefla? Een feestje.

Hier vindt u commentaren over de formatie-rwina (chaos, rotzooi), de kindertoeslagenrwina of over politici die aan komen zetten met tnawies (naaistreken). Er is een plaatje waarop Thierry Baudet klaagt dat het partijkartel hem niet uitnodigt voor de vrijmihe (juist, de vrijdagmiddaghefla) en een van Mark Rutte die op een persconferentie zegt: ‘Relax a chappies, alles onder controle’, terwijl tolk Irma Sluis achter hem ‘bledder!’ (opschepper, onzinverkoper) roept.

Nederlands, Engels, Turks, Surinaams en Papiaments: het loopt hier allemaal door elkaar, maar veruit de meeste woorden zijn van Arabische of Berberse komaf. Voor wie dat niet spreekt, is het misschien even puzzelen – let bijvoorbeeld op het verschil tussen wollah (‘Ik zweer het je!’), oule (‘Of niet?’) en welloe (niets, geen) – maar hoe meer je begrijpt, hoe grappiger het wordt. Zie: Rutte die op Prinsjesdag op Wopke Hoekstra’s koffertje wijst en zegt: ‘Is die houten handtas Dior, oule?’ Of Mariëtte Hamer die aan Herman Tjeenk Willink vraagt: ‘Ewa Tjenna nog iets geformeerd, oule?’ Waarop hij antwoordt: ‘Welloe broer, hele dag Fifa gespeeld in Catshuis.’

Ook leuk: een lange reeks filmpjes waarin BN’ers als Akwasi, André Hazes jr. en Hanna Bervoets het woord ‘hefla’ proberen uit te spreken en daarbij steeds struikelen over die Arabische ‘net geen h’-klank.

U merkt, er is heel wat te leren op deze hefla. Of zoals iemand in de comments schrijft: ik kom hier voor mijn educatie.

Lees hier alle afleveringen van alle rubrieken van de pagina Taalgebruik! uit de Volkskrant.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden