Van de expert

Als begin jaren tachtig het Amerikaanse bedrijf Digital naar mij had geluisterd, zou niet Microsoft maar Digital nu het grootste softwarebedrijf ter wereld zijn....

Ad Lagendijk

Bij een volgend bezoek is er geen melk. Soms hebben ze de melkflessen gevuld met limonade. Een andere maal blijkt bij thuiskomst dat een verpakking leeg is, of dat de inhoud is bedorven.

De buurman zit achter de kassa. Leuke man, al is hij wat langzaam. Maar hij wil zo graag bijdragen aan het succes van 'onze' supermarkt. Klagen over de kwaliteit of dienstverlening heeft geen zin. Sommige klanten gaan ten einde raad zelf de kassa bedienen. Zo'n supermarkt is een nachtmerrie. Klanten zouden snel weglopen.

Toch bestaat er in de IT-wereld zo'n supermarkt. Ik heb het over het besturingssysteem Linux, dat veel aandacht krijgt van de media. Over de gehele wereld helpen veel universitaire medewerkers belangeloos mee aan het ontwikkelen van Linux, Unix, Gnu, Tex of hoe al die gratis programmatuur ook mag heten. Het resultaat is altijd weer Huize Chaos. Gelukkig zullen al deze producten een langzame dood sterven.

En deze hele bende hebben we te danken aan Ken Olsen, de oprichter van het bedrijf Digital. Dat bedrijf had de minicomputer uitgevonden en had een prachtig besturingssysteem, veel beter dan het product van Microsoft, en vanzelfsprekend superieur aan de Unix-rommel. Maar Digital weigerde dit mooie product op personal computers te installeren, hoewel dat wel kon. Ze wilden bij de grotere minicomputers blijven, waarbij ze ook nog veel te hoge prijzen bleven vragen voor hun besturingsysteem.

Resultaat: de intree van Microsoft en de Unix-amateurs. Digital is intussen al een paar maal dicht bij het faillissement geweest en is opgekocht door Compaq. Hoe het wel kan, laat Microsoft zien.

Ook het Amerikaanse bedrijf Adobe is een goed voorbeeld. Deze onderneming heeft al veel stormen doorstaan en draait nog steeds goed. Het bedrijf is eigenaar van een paar unieke standaarden van opmaak van documenten en gelukkig wordt geen enkele buitenstaander gevraagd daaraan mee te werken.

Iedere printer die de Adobe-standaard aankan, kost vijfhonderd tot duizend gulden extra. En dat geld gaat allemaal naar Adobe. En dat is goed. Want dan blijft de standaard intact. Tot nut van iedereen. Dit bedrijf is een absolute aanrader voor beleggers.

Natuurlijk koopt u geen aandelen van bedrijven die jan en allleman laten meehelpen bij het ontwikkelen van hun software. Dus als u belegt voor de lange termijn: geen Red Hat of VA Linux kopen.

Aan welke software bestaat grote behoefte? Ik heb het over echte software. Dus niet die eenvoudige Spielerei als het maken van websites en het opzetten van Internetbedrijven, want dat kunnen zelfs middelbare scholieren al.

Alles draait in de computerwereld om gegevensbestanden. Grote bedrijven als uitgevers concentreren zich vooral op het kopen en exploiteren van deze vormen van informatie. Het kost hun een vermogen om die bestanden te verzamelen en te onderhouden.

De grote goudmijn zal zijn het maken van software die uit grote, niet geordende bestanden automatisch en snel relevante gegevens haalt. De ontwikkeling van dit soort computerprogramma's staat nog in de kinderschoenen.

Een simpel voorbeeld is een computerprogramma dat uit alle webpagina's over de hele wereld namen en adressen van personen opspoort. Bedrijven zullen in de rij staan om dat product te kopen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden