'Van Ardenne zit fout in cartoon-debat'

De VVD verwijt CDA-minister Van Ardenne voor Ontwikkelingssamenwerking dat zij het opneemt voor beledigde moslims, ten koste van de vrijheid van meningsuiting....

Van onze verslaggever Theo Koelé

Van Ardenne betoogt in een Arabische krant dat de Deense'cartoon-controverse' geen kloof toont tussen het Westen en de islam, maartussen de seculiere (niet-religieuze) wereld en gelovigen. Religieuzegevoelens worden genegeerd, er wordt zelfs 'denigrerend' over religiegesproken.

Vrijheid van meningsuiting is volgens de bewindsvrouw geen vrijbriefvoor belediging. Ook stelt de minister dat achter 'de façade vantolerantie onverschilligheid of zelfs vijandigheid tegenover andereculturen en religies' schuilgaat. Volgens ingewijden heeft Van Ardenne haarbijdrage aan de in Londen verschijnende internationale krant Asharqal-Awsat niet 'afgestemd' met minister Bot van Buitenlandse Zaken. Dieverzette zich deze week tijdens een EU-beraad juist tegen een verklaringwaarin een excuus voor de omstreden cartoons was opgenomen.

Volgens VVD'er Van Baalen staat de opvatting van Van Ardenne 'haaks opde opvattingen die Bot en ook premier Balkenende hebben uitgedragen'. Eenwoordvoerder van de minister bestreed dat dinsdagavond. Van Baalen wil nahet reces opheldering over het kabinetsstandpunt. Hij vraagt zich af wiede CDA-bewindsvrouw bedoelt met 'fundamentalistische secularisten', ofwelmensen voor wie religie geen enkele rol van betekenis speelt. Van Ardenne'laadt de verdenking op zich dat ze denkt aan mensen als Hirsi Ali', zegtVan Baalen, doelend op zijn fractiegenote, die meent dat over religie allesgezegd moet kunnen worden, ook al wordt dat als kwetsend ervaren.

'Laat Van Ardenne namen noemen', daagt Van Baalen haar uit.

Kortgeleden waarschuwde de minister, tijdens een bezoek aan hetislamitische Yemen, voor 'vervreemding in plaats van verzoening', die hetgevolg zou zijn van het gedrag van niet-gelovigen. In dat land werdenenkele kranten gesloten wegens publicatie van de cartoons.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden