Review

Van Amstel laat iets in de lezer zwijgen

Beschouwende poëzie weet spanning op te roepen.

Met haar derde dichtbundel toont Anne van Amstel (1974) zich een dwingend observator. Vergeleken met eerdere bundels - waarin ze een brutale toon aansloeg en humoristische gedichten presenteerde over persoonlijke en maatschappelijke kwesties - zijn de gedichten kalmer geworden. Geef me nu ik wil, over de binnenwereld, de natuur en de stad, is van meer beschouwende aard.

Afstand tot het onderwerp speelt een intrigerende rol. Het eerste gedeelte vangt steeds aan met een gebod. Dit doet gekunsteld aan en leidt af van de inhoud. Het is onduidelijk wie wordt aangeroepen en waarom. De lezer? God? De dichter zelf? Dit niet-weten levert geen verdieping van de leeservaring of spanning op.

De spanning die de gedichten van Van Amstel kenmerkt, komt voort uit de taal zelf en de manier waarop zij observaties tot leven brengt. In DOOP is de gebiedende wijs wel functioneel omdat dit gedicht een gemankeerd gebed is. De opstapeling van a-klanken geeft de woorden een muzikale kracht.

Anne van Amstel

Geef me nu ik wil
Poëzie
Nieuw Amsterdam; 48 pagina's; euro 19,99.

geef me een varen
nu ik wil dopen
in de naam van de vader
de moeder de aarde
een hertshoornvaren
met tere bladeren die snakt
naar levengevend water.

De a-klanken worden onderbroken door een uitleg die encyclopedisch aandoet, maar die een onheilspellende uitwerking heeft: hoewel onze planten/ deze dingen nog niet/ begrijpen mogen zij/ niet worden buitengesloten/ omdat ook zij/ zonder het zelf te weten/ zijn veroordeeld.

Van Amstel laat iets in de lezer zwijgen. En zinderen:

een hertshoornvaren sterft
waar je haar aanraakt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden