Vampierenliefde

Vorige week belandde het vierde deel van Stephenie Meyers Twilight-reeks, Morgenrood, van niets op één in de CPBN Bestseller 60....

Hans Bouman

Het inmiddels ongeveer 2000 pagina’s tellende epos vertelt het verhaal van Bella Swan en haar geliefde Edward Cullen. Bella is een ‘gewoon’ Amerikaans tienermeisje, Edward is een vampier, zij het een die zich voedt met dieren- in plaats van mensenbloed.

In Morgenrood trouwen Bella en Edward eindelijk met elkaar en al snel wordt Bella zwanger. Het dragen van een kind dat half-mens half-vampier is, blijkt een zware aanslag op haar gezondheid en de vraag rijst of ze de bevalling wel zal overleven. Deze dreiging vormt een van de belangrijke verhaaldraden van het boek.

Door de nadrukkelijke rol van fantasy-elementen in de boeken is de Twilight-reeks dikwijls vergeleken met de Harry Potter-boeken. Waar J.K. Rowling een doordachte en gecompliceerde wereld creëerde met heksen en tovenaars in de hoofdrol, doet Meyer dat met vampiers. Daarbij moet worden aangetekend dat Meyers universum minder consistent is en Rowlings humor ontbeert.

Het succes zit hem vermoedelijk in het hoogromantische, aan de puberfantasie appellerende karakter van de boeken. De gepassioneerde maar keurige liefde van de twee minnaars krijgt tussen alle bloedige avonturen door ruim baan, en de bovennatuurlijke ridderlijkheid die Edward daarbij aan de dag legt, wordt breed uitgemeten.

Het lezerspubliek van de Twilight-boeken is vast minder breed dan dat van Harry Potter. Maar gezien Meyers verkoopcijfers moet haar bereik onder tienermeisjes tegen de honderd procent lopen. Hans Bouman

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden