Vakkundige thriller over doorgedraaide president, met wat vleugjes House of Cards

Rolf Bos
null Beeld
Beeld

Stel dat een thrillerschrijver een aantal jaren terug een Amerikaanse president had bedacht die op een nacht door het lint gaat omdat de leider van Noord-Korea nare dingen over hem heeft gezegd. De president eist een nucleaire aanval op het land, en duidt meteen ook China maar als doelwit aan. En stel je dan voor dat zijn stafchef midden in de nacht in paniek uit bed gebeld wordt met de mededeling dat hij snel naar het Witte Huis moet komen. 'Ik denk niet dat we veel tijd hebben, mijnheer...'

Fictie; Sam Bourne; Complot tegen de president; Uit het Engels vertaald door Pieter Janssens. Luitingh Sijthoff; 368 pagina's; euro 19,99.

Het is wel vaker gebeurd dat thrillerschrijvers grootschalige, dramatische gebeurtenissen verzonnen waarvan je als lezer dacht: leuk gedaan, maar wat een onzin. Wijlen Robert Ludlum, qua verkoopcijfers de Dan Brown van het laatste kwart van de vorige eeuw, was er een meester in.

Amusante lectuur voor op het strand waren (en zíjn) Ludlums boeken, met pakkende titels als Het Osterman Weekend en Het Bourne Bedrog, waarbij de werkelijkheid vaak ver te zoeken is.

Of niet? Het schrijversduo Larry Collins en Dominique Lapierre schreef in 1980 de thriller The Fifth Horseman, waarin een groepje Arabieren een grote aanslag in New York voorbereidt. Spannend boek, maar wel vol heerlijke flauwekul, dachten we toen, jaren vóór 9/11.

En nu is er Complot tegen de president van Sam Bourne, waarin een doorgedraaide president een atoomaanval wil uitvoeren ('Heeft de adjudant hem de codes gegeven?' 'Hij heeft geprobeerd het niet te doen, mijnheer').

Wat daarop volgt vormt de basis van een onderhoudend verhaal in de stijl van voornoemde Ludlum en Frederick Forsyth, plus wat vleugjes House of Cards. Wat mag je doen om een president te stoppen die de halve wereld dreigt te vernietigen? Mag je hem omleggen? Het is een interessante vraag, die Sam Bourne vakkundig uitwerkt.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden