Vakkundig naar de afgrond

Ilse heeft de stad verlaten voor een 'droomhuis' op het platteland, maar de realiteit blijkt meer weg te hebben van een nachtmerrie. Het huis maakt rare geluiden, het tikt en kreunt alsof het bezeten is. Marente de Moor (1972), auteur van succesvolle romans als De Nederlandse maagd en Roundhay, tuinscène, tergt haar personage alsof ze niets liever doet. Ilse is de wanhoop nabij in haar 'gedwongen auditorium', de bedreigingen stapelen zich op. Uiteindelijk, moegestreden en door kokend water uit de cv-ketel verminkt, schreeuwt ze terug: 'Dan wordt het Funda voor je! Klotehuis!'

Menselijk onvermogen

In de bundel Gezellige verhalen dwingt De Moor de meest lievige en goedbedoelende burgers vakkundig naar de afgrond: een vrouw met een hobbywinkel, een vlaaienbakker uit Vaals, een man met een midlifecrisis en een oldtimer die zich evenmin thuis voelt tussen zijn nieuwe vrienden. De personages zoeken naar echte liefde, naar iets van waarheid tussen de vastgeroeste gewoontes achter hun voortuintjes, maar het menselijk onvermogen staat er altijd tussen.

Ook in de verhalen die wél warm eindigen, schrijnt de ironie: een Russisch meisje in een afgelegen dorp verbindt mensen door hun semafoon-berichten te verwerken, maar zelf is ze alleen. In het Parijs van 1913 sterft de uitvinder van de koelkast aan kou en honger.

Humoristisch

De Moors verhalen staan in een klassieke traditie. Ze zijn vlekkeloos geschreven, humoristisch, stilistisch uitstekend - elke bladzijde heeft wel een parel van een zin ('Haar achterste werd steeds platter en haar voorsteven steeds boller, alsof haar silhouet al aan de weg terug was begonnen.').

Toch is het de vraag waarom we onze meewarigheid bevestigd moeten zien met mensen in 'zo'n goedbedoeld doolhofswijkje waar de bewoners zich met steigerhout en voetbalvlaggen tegen de opgelegde intimiteit proberen te wapenen'. We kunnen erom grinniken, maar een echt goed verhaal snoert je juist de mond.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden