TV-recensieVakenvullers

‘Vakkenvullers’ is door de toon en snelheid van de filmpjes licht materiaal dat lekker wegkijkt

null Beeld

Vooroordelen in elk gangpad, en toch blijft Vakkenvullers een lichte YouTubesnack.

Emma Curvers

Langzaam ontwaren we dit jaar een trend: acterende rappers. Woenzelaar en Sevn Alias draaiden mee in de hitserie Mocro Maffia, Willem de Bruijn (The Opposites) speelde de hoofdrol in speelfilm Catacombe en Hef, die eerder al in de series Gangsterboys en Van God Los te zien was, is in december de politieagent in Bon Bini Holland 2.

En nu is er dus Vakkenvullers, de Avrotros-comedyserie voor jongeren waarvan woensdag de vierde aflevering online verscheen. Daarin zien we rapper Leafs (17, echte naam: Jahmil Dapaloe) als de goedgebekte vakkenvuller Darryl, met naast hem de ingetogener Rimon (acteertalent Oussama Ahammoud, Muis in Mocro Maffia). Samen met Joshua (Mingus Claessen) vormen ze een verdacht natuurgetrouwe vulploeg. Dit kunnen écht de jongens zijn die je in gangpad drie tegenkomt.

Nee, écht: Leafs vulde vorig jaar nog vakken bij de Ap op de Markt in Almere en ook Oussama zat ooit drie dagen in de vulploeg. Regisseur Michael Middelkoop, ook ex-vakkenvuller, gaf hen veel ruimte voor improvisatie en dat pakt goed uit. Oneliners als die van Leafs geven Vakkenvullers de geloofwaardigheid die puberpersonages vaak ontberen, als niet-zo-jonge scenaristen hen de yo’s en bro’s in de mond leggen. Het format slaat aan: de aflevering Psycho Oma’s (sinds een week online) heeft al 370 duizend views.

Dat straattaal plusminus vanaf het moment dat je er de Urban Dictionary bij nodig hebt, niet meer cool (of moet ik zeggen: flex?) staat, wordt juist komisch bij supermarktmanager Ruut, die niets liever wil dan levelen met zijn pubercollega’s: ‘Ik val meteen met de deur in je osso’, zegt hij in Psycho Oma’s tegen Rimon, ‘er is 150 euro zoek.’ Rimon lijkt de schuldige, vooral in de ogen van de oudere dames die ineens ook bij de super blijken te werken – losse eindjes zijn nog een aandachtspuntje voor de serie. ‘Terug naar je eigen land’, zegt een oma.

Afkomst speelt een grote rol: als Darryl onterecht de schuld krijgt van de verdwijning van wat blikjes roze Fernandes bijvoorbeeld. ‘Zeg je dat omdat ik zwart ben?’, vraagt Darryl. Ruut: ‘Ik zie geen kleur, hè!’ Of als een klant niet wil afrekenen bij de Surinaams-Nederlandse caissière Imane, die trouwens óók al wordt gespeeld door een rapper, Zoë-Jadha.

Toch blijft Vakkenvullers, door de toon en snelheid van de filmpjes, licht materiaal dat zich in een halfuurtje achter elkaar door laat uitkijken.

Er is natuurlijk ook tijd voor thema’s als chickies scoren, prankvloggers nakken, je game uppen, en allerlei andere dingen die ik als dertigplusser, Ruut indachtig, misschien beter niet kan citeren. Niet elke grap werkt, niet elke edelfigurant moet zijn day job opzeggen, maar de speelse momenten maken het de moeite waard.

Zoals wanneer Darryl even achter de kassa kruipt, een vrouwelijke klant uitvoerig ‘scant’ en zegt: ‘Dit zijn uw sappen. Uw perziken. Uw body... lotion. Ik scan u.’ Juist. Vakkenvullen doen ze natuurlijk nauwelijks. Wat dat betreft is het maar goed dat Albert Heijn zijn eerder dit jaar aangekondigde, en ongetwijfeld keurige supermarktsoap heeft afgelast en de eer aan Vakkenvullers heeft gelaten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden