Vakbond NVJ maakt zich zorgen over NRC Handelsblad

De zorgen van de NVJ volgen op uitlatingen van NRC-uitgever Hans Nijenhuis dat NRC Media ‘een financieel en een kwaliteitsprobleem heeft in de service, in de advertentiewerving en ook op de redactie.’

Donderdag lekte er een interne toespraak van hem uit naar concurrent de Volkskrant. Nijenhuis sprak onlangs de redactie toe waarin hij duidelijk heeft gemaakt dat de winst onder druk staat en er stevige maatregelen nodig zijn. Vorige week maakte Nijenhuis bekend dat de NRC stopt met het kwartaalblad Focus, de Engelstalige website en met videofilmpjes.

‘Journalisten doen prachtige dingen’, hield Nijenhuis de redactie voor, ‘maar er staan ook stukken in de krant die de lezer met vragen achterlaten. En er ontbreken stukken die de lezer wel van ons verwacht. De lezer heeft reden om ontevreden te zijn en de lezer heeft gelijk. Niet omdat hij per definitie altijd gelijk heeft, maar omdat hij deze keer gelijk heeft. We hebben de cijfers gezien. Net als de lezers hebben ook de aandeelhouders reden om niet tevreden te zijn.’

Bezuinigen

NRC Media moet bezuinigen. Berichten dat het om 2 miljoen euro zou gaan, ontkent Nijenhuis. NRC Media werd begin dit jaar verkocht door de Belgische Persgroep die vorig jaar uitgeefconcern PCM overnam. De Persgroep bezit daardoor de kranten de Volkskrant, Trouw, het Parool en Algemeen Dagblad.

Eigenaar Christian van Thillo wilde geen concurrerende kranten in één bedrijf en verkocht NRC Media voor 70 miljoen euro aan investeringsmaatschappij Egeria (80 procent) en de oprichters van Het Gesprek, Ruud Hendriks, Harry de Winter en Derk Sauer (20 procent).

De Persgroep greep stevig in bij het oude PCM en reorganiseerde het hele bedrijf, inclusief de redacties. Daarbij vielen honderden ontslagen. NVJ-bestuurder Rootsaert zegt donderdag in de Volkskrant: ‘Bij de kranten van de Persgroep hoop ik dat het ergste achter de rug is, zodat ze zich weer op de toekomst kunnen richten.

Birgit Donker

Bij NRC media lijkt er nu een heel proces in gang gezet te worden. Ik roep iedereen op dat heel zorgvuldig aan te pakken. Wan het zijn heel mooie kranten, en dat moet zo blijven.’

Vorige maand stapte Birgit Donker op als hoofdredacteur na een conflict met toenmalig uitgever Gert-Jan Oelderik. Aanleiding was een discussie binnen de directie over de koers van NRC Media. Daarbij ontstond een onoverbrugbaar verschil van interpretatie over het borgen van de journalistieke autonomie. Ook Oelderik stapte op, Nijenhuis kwam op zijn stoel te zitten.

Birgit Donker. (ANP) Beeld
Birgit Donker. (ANP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden