Vagina op goede plek

Maui had de vogels er nog zo voor gewaarschuwd. In de gedaante van een hagedis zou hij de vagina binnengaan van Hine-nui-te-po, de vrouw van de nacht....

Dat is de kern van een vertelling van de Maori in Nieuw-Zeeland, en we kunnen raden hoe het verhaal eindigt. ‘De pauwstaartduif schaterde het hardst van allemaal’, Hine-nui-te-po werd wakker, perste haar dijen tegen elkaar, en Maui werd verbrijzeld. En zo is het gekomen dat de mens sterfelijk is.

Marita de Sterck heeft ‘volksverhalen over liefde en lef’ verzameld en gebundeld. Verhalen van de Toucouleurs in Senegal tot de Ticuna-indianen in Brazilië. Het betreft zowel uitwerkingen van eigen veldopnamen als hervertellingen uit bestaande schriftelijke bronnen. Van de Fon in Benin leren we hoe het komt dat ‘de vagina’s op de goede plek terechtkwamen’, en in Ivoorkust herinneren ze zich nog goed hoe de penissen aan de bomen groeiden.

Samenvattend zou je kunnen zeggen dat het een multicultureel voorlichtingsboek is, en dat waarschuwen en verklaren de belangrijkste drijfveren van de vertellers zijn. Dat vrouwen menstrueren komt bijvoorbeeld omdat er ooit in India een vrouw van de verboden ‘rode spinazie’ heeft gegeten, een motief dat doet denken aan Eva en de appel. Niet dat alle vertellingen over seksualiteit of erotiek gaan. In ‘Sla toch zachtjes en voorzichtig op deze trom’, uit Marokko, vinden we bijvoorbeeld sporen van Assepoester.

Marita de Sterck heeft niet alleen intrigerende rituele verhalen verzameld, ze heeft ze ook heel goed herverteld. In de geschreven vorm lijkt me heel veel van de orale aantrekkingskracht aanwezig gebleven. Ed Schilders

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden