Vaderland

Pa in technische zin

'Hij was voor de mislukking in de wieg gelegd', concludeert Hugo van Loon aan het eind van Vaderland, de zesde roman van Herman Stevens (1955, Rotterdam), die debuteerde in 1990 met Mindere goden.Hugo is vijftig jaar en schrijft over wijn voor 'Singer's, een blaadje voor driftkoppen in de file' en is tevens auteur van een paar middelmatige romans. Loes (die soms Lucia heet) is 'zijn licht in de duisternis' tot ze tegen haar veertigste aankondigt met de pil te stoppen. Hugo is bang voor verandering, maar 'wie was hij om niet toe te geven?'.Het klein Hollands drama dat zich onherroepelijk voltrekt als dochter Simone is geboren, wordt door Stevens verwoord in een heldere en soepele stijl, met hier en daar een spatje humor. Hij neemt het literaire wereldje op de hak waarin 'borsten en billen' beter verkopen dan degelijke romans en zet een paar karakters neer die sterk aan bepaalde mensen doen denken.Is Frits Appel, het 'idool van de hardwerkende Nederlander', misschien geïnspireerd op Pim Fortuyn?
Stevens legt dit en meer (in navolging van Renate Dorrestein) in zes vragen aan zichzelf uit op zijn website, maar aan de roman zelf voegt dat weinig toe.In een satire, hoe subtiel ook, worden de personages nu eenmaal gauw een karikatuur. Loes is de zelfbewuste moderne vrouw die geen man meer nodig heeft als ze haar prinsesje eenmaal heeft gebaard, ze wil geen seks meer en leeft in een ongezonde symbiose met haar kind.Hugo is de melancholieke, miskende auteur die zijn brood vooral verdient met stukjes over wijn, die hij in te grote hoeveelheden consumeert. Zijn creativiteit verdampt en hij is alleen 'in technische zin' vader zoals hij met enig zelfbeklag concludeert.Er staan heus mooie passages in Vaderland, maar au fond is dit gewoon de zoveelste roman over een man met een midlifecrisis.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden