Vader van het TROS-succes overleden

Hij maakte van de TROS een van de best bekeken omroepen.

Peter de Waard
null Beeld
Beeld

Cees Baaij was de architect van de 'vertrossing' - een term voor ongecompliceerd amusement zonder boodschap voor de achterban. Hij overleed 19 januari in zijn woonplaats Saint-Quentin-de-Caplong in Frankrijk, na een hartaanval. De crematie heeft in alle stilte plaatsgevonden.

Baaij, politicoloog en destijds werkzaam bij Het Vrije Volk, werd in 1972 door toenmalig TROS-baas Joop Landré aangenomen als directeur met het doel een nieuwe omroep in het nog verzuilde Nederlandse bestel tot grote hoogte te brengen. De TROS behaalde de A-status en gaf ruimte aan een rechts geluid. Baaij had nauwe banden met de directie van De Telegraaf en hij gaf een Telegraaf-coryfee als Henk van der Meijden de kans programma's te maken.

Best bekeken omroep

Hij was TROS-baas in een tijd dat financieel alles kon bij de publieke omroep. Toen TROS Aktua begon, zei hij tegen eindredacteur Wibo van de Linde dat het geen probleem was voor het wekelijkse actualiteitenprogramma dertig mensen in vaste dienst te nemen. Tv-regisseur Jan Keja kon voor de bewerking van de verhalen van Roald Dahl en Guy de Maupassant decors laten bouwen die soms nog geen tien seconden in beeld waren.

Baaij troggelde de rechten voor het uitzenden van de André van Duin Revue af van de NCRV, waarmee hij een kijkcijferkanon binnenhaalde voor de jonge omroep. De TROS werd door de inspanningen van Baaij al gauw een van de best bekeken omroepen, ook zonder de achterban van de andere zuilen. Dit noopte die omroepen het voorbeeld te volgen.

In 1985 ging Baaij weg bij de TROS en trad hij toe tot de directie van uitgeverij Wegener. Hij laat een vrouw en twee zoons achter.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden