Vaardige Huijbregts gelauwerd

Marc-Marie Huijbregts is de onbetwiste winnaar geworden van de 34ste editie van het cabaretfestival Cameretten. Hij haalde een grand slam, Jury-, Publieks- en Persoonlijkheisprijs, met zijn programma Marc-Marie H....

Aan het begin van de avond vroeg presentator Owen Schumacher aan de die hards van het festival, die er al drie voorronde-avonden op hadden zitten, door middel van applaus hun voorkeur uit te spreken. Het was onmiddellijk duidelijk dat Huijbregts een gewonnen wedstrijd speelde.

Het niveauverschil had in de eerste plaats met ervaring te maken. Huijbregts maakte in een ver verleden al eens een (mislukt) muzikaal soloprogramma, en hij werkte bij het Zuidelijk Toneel, het Nationale Ballet en Opera Zuid. Onlangs trad hij toe tot de stand up Comedytrain, en deze nieuwe richting lijkt zijn meest succesvolle te worden. Op Cameretten stond een zelfverzekerde verteller/cabaretier die zijn onzekerheid met verve speelde en vaardig met de reacties uit het publiek goochelde.

Gekleed in een gehavende badjas vertelt hij over de twijfelachtige zelfmoord van zijn moeder. Het onsmakelijke gezinsleven - zijn vader moest de au pair uit Thailand laten inslapen toen ze vals werd - wordt op smakelijke wijze uit de doeken gedaan.

De jury onder leiding van impresario Angelique Finkers vond zijn slotakkoord, een bewerking van de Ierse songfestivalsof van Willeke Alberti, te vettig en meende ook dat Huijbregts iets te veel met zijn vrouwelijke kant koketteerde. Maar het noemen van de kritiekpunten leek vooral een sympathiek gebaar tegenover de andere finalisten. Zo werd het kwaliteitsverschil optisch iets verkleind.

In feite had Huijbregts weinig te duchten van de andere finalisten. Pim van Alten en Jeroen Roozendaal brachten tamelijk ouderwets gebalde vuisten-cabaret over een generaal die aan Tante Leopard uitlegt waarom hij in het leger is gegaan.

Van Alten bewees de beste zanger van de avond te zijn, maar heeft als tekstschrijver nog erg veel te leren. Het andere duo Veldhuis & Kemper bleef te veel steken in het saaie beeld van de oversekste studenten-macho. Alleen in een lief liedje over de dingen in huis die aan een vrouw herinneren, toonden ze de kwaliteiten die nodig zijn om een beter programma te maken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden