V test voorgeproduceerde paddestoelenbouillon: niet te drinken en nauwelijks paddestoelen

Bij veel bouillons komt amper een paddestoel kijken. Het is vooral zout, heel veel zout. En AH verslaat de bioproducenten.

Fungo porcino - Fattoria Italia.

Of we de nieuwe paddestoelenbouillon wilden proeven, vroeg een standwerker van het Chinese bedrijf Totole tijdens de Horecava en hij gaf een fikse bus met bouillonkorreltjes mee. Uiteraard willen we dat. Paddestoelenbouillon is wel iets voor fijnproevers en een welkome smaakmaker van vooral vegetarische gerechten. En van een firma die zich ‘gelukkige vrouw’ noemt (太太乐, taitaile in het Mandarijn), hebben we natuurlijk hoge verwachtingen. Dus schakelen we een panel in voor een blinde proeverij, met Volkskeukenauteur Loethe Olthuis, paddestoelenspecialist Peter Oei en kookschrijver Alexander Bakker.

Zo eenvoudig blijkt het nog niet om een aardige doorsnee aan paddestoelenbouillons te verzamelen, en juist de grote merken laten het in deze niche afweten. De Maggi-paddestoelenbouillonblokjes zijn niet meer in de handel en de Funghi Porcini (eekhoorntjesbrood) van Knorr zijn alleen te vinden in gespecialiseerde delicatessenzaken. De bekendste zijn de blokjes Funghi Porcini van Star (alleen via de groothandel verkrijgbaar) en de biologische bospaddestoelenbouillon van Vitam, die als pasta wordt geleverd.

Funghi Porcini - Knorr.

Daarmee heb je ook gelijk de appelen en de peren, want de meeste merken gebruiken eekhoorntjesbrood, maar de bouillon van Vitam bevat niet nader genoemde bospaddestoelen. Deze firma uit Hameln maakt ook eekhoorntjesbroodbouillon, maar die was in diverse hoofdstedelijke ecowinkels niet meer verkrijgbaar. Het huismerk van Albert Heijn kent niet zo’n strikt onderscheid: de ‘Krachtige bouillon Bospaddenstoel’ is gemaakt met eekhoorntjesbrood. Want dat groeit ook in het bos.

Veel maakt het niet uit. Van de zeven merken in de test smaakt er geen enkele werkelijk overtuigend naar paddestoel. Dat kan ook niet, want er komt amper een paddestoel bij kijken. Fattoria Italia en AH melden 1 procent; Star, Knorr en Totole geven helemaal geen hoeveelheid op. Wat er dan wel in zit? Zout. Heel veel zout. Bij Star meer dan de helft (57,3 gram op 100 gram). Zelfs Fattoria Italia, dat zich profileert met 30 procent minder zout, smaakt zout genoeg. ‘Daar valt dus nog veel gezondheidswinst te halen’, vindt Oei.

Het gulst in paddestoelensmaak is Kallo Organic Mushroom met 6 procent paddestoelenpoeder. Alleen zijn de makers ook zo gul met andere kruiden en smaken dat er een slappe groentebouillon overblijft waarin rozemarijn overheerst. Vitam scoort relatief hoog met 4,8 procent bospaddestoel, maar ook daar wordt het panel niet blij van. ‘O nee, is dit echt mijn lekkere Vitam?’, roept Olthuis, nadat ze haar favoriete merk heeft getypeerd als ‘afwaswater met paddestoelensmaak’. Oei ruikt er een ‘typische Chinese tokogeur’ in en Bakker constateert dat je hier ‘niks lekker mee kunt maken’. Maar dat is niet waar, houdt Olthuis vol, want zij gebruikt Vitam altijd voor haar paddestoelenrisotto en daar wordt het heus lekker van. Misschien is het gewoon niet geschikt als drinkbouillon.

Kallo Organic Mushroom.

De ranglijst wordt met lange tanden gemaakt. Een ‘net voldoende’ voor de blokjes van Albert Heijn is het beste bod, al ziet de bouillon er weinig aantrekkelijk uit, is hij te zout en een beetje zurig. Hij smaakt in ieder geval wel enigszins naar paddestoel, vindt Oei. Op de tweede plaats eindigt Knorr, waarin Oei iets van champignons herkent, maar dat bij Bakker eerder associaties oproept met snoepspekkies. Daarachter komen Star, Kallo, Vitam en Fattoria Italia.

Niet te drinken en nauwelijks paddestoelen: voorgeproduceerde paddestoelenbouillon is een vreemd product, concludeert het panel. ‘Fascinerend’, zegt Bakker met een blik op gele vetogen in de bouillon van Fattoria Italia, ‘hoe je zulke viezigheid kunt maken. Je verwacht bij paddestoelenbouillon een delicatesse en je krijgt smeerpijperij.’ Dan maar liever zelf bouillon trekken van gemengde verse paddestoelen en gedroogd eekhoorntjesbrood of gedroogde shiitake.

En o ja, de gelukkige vrouw, hoe is het daarmee? Puur ve-tsin, aldus de proevers. Ook na een tweede bereiding ter controle blijft het een kleurloos mengsel dat nergens naar ruikt en nergens naar smaakt. Ergens in de verte ontwaart Olthuis een zweempje champignongeur. Te weinig voor geluk. Maar de bouillon wordt ook niet in de gewone supermarkten verkocht. 

Ranglijst:

1 AH Paddenstoelenbouillon 10 blokjes€ 1,19

2 Knorr Funghi Porcini 10 blokjes € 2,95

3 Star ai Funghi Porcini 10 blokjes   € 2,35

4 Kallo Organic Mushroom 6 blokjes € 1,95

5 Vitam Bio Bospaddestoelenbouillon150g € 3,79

6 Fattoria Italia 10 blokjes € 2,50

7 Totole Granulated Mushroom Bouillon (prijs onbekend)

Zouttabel bouillon:

Hoeveelheid zout in gram per 100 ml bereide bouillon

1. Totole 0,4 g

2 Fattoria 0,62 g

3 Vitam 0,63 g

4 Kallo 0,9 g

5 AH & Knorr 1,1 g

6 Star 1,5 g

De maximale aanbevolen hoeveelheid zout per dag voor personen ouder dan 10 jaar is volgens het Voedingscentrum 6 gram. Een kopje Star van 200 ml. bevat dus al de helft daarvan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.