Uyterlinde van Bezige Bij naar Meulenhoff

De literaire uitgeverij Meulenhoff krijgt per medio oktober een nieuwe directie. Judith Uyterlinde (43) wordt uitgever en Xandra Schutte (42) adjunct-uitgever van het verliesgevende PCM-fonds, dat nauwelijks een jaar geleden na een langdurige uittocht van auteurs en medewerkers bijna werd opgeheven....

Dat maakte Sander Knol, nu nog interim-uitgever bijMeulenhoff, maandag bekend. Meulenhoff wordt een zelfstandigfonds binnen de nieuwe PCM-dochter Samenwerkende UitgeverijenMeulenhoff Boekerij, waarvan Knol en Rob Hogenes de directievormen. Meulenhoff verhuist van de Herengracht naar de NieuweSpiegelstraat en krijgt op termijn 'twaalf tot vijftienmedewerkers van wie de meesten vooral voor Meulenhoff zullenwerken', aldus Knol.

Mede op aandringen van Knol en Hogenes besloot PCM eerder ditjaar om het nog één keer te proberen met Meulenhoff. Het eensroemrijke fonds maakt verlies en zag sinds najaar 2001 een stoetauteurs en medewerkers vertrekken. Alleen de buitenlandseschrijvers, een specialiteit van het huis, bleven bijna allemaal.'PCM gunt Meulenhoff een paar jaar de tijd om uit de rode cijferste komen', aldus Knol. 'De uitgeverij speelt dit jaar nog geenquitte, maar het verlies zal wel flink lager zijn.'

Judith Uyterlinde komt van De Bezige Bij, het fonds dat delaatste jaren heel wat auteurs en redacteuren zag overkomen vanMeulenhoff en andere PCM-fondsen. 'Laat de beweging maar eensandersom verlopen', aldus Knol. Bij de Bij was Uyterlindeverantwoordelijk voor de vertaalde fictie. Ook schreef zij hetautobiografische boek Eisprong - Een verhaal over liefde en hetverlangen naar een kind, dat inmiddels in elf talen is vertaald.Schutte is nu nog adjunct-hoofdredacteur van La Vie en Rose, eenzusterblad van Linda., het tijdschrift dat geënt is op detv-presentatrice Linda de Mol. Eerder was Schutte hoofdredactricevan Vrij Nederland en literair recensente.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden