Uw beltegoed is op (En de wijn is in de aanbieding)

KPN en Vodafone willen reclame gaan meesturen op de sms’jes waarmee ze hun klanten attenderen op berichten op hun voicemail of over beltegoed....

Van onze verslaggever Peter van Ammelrooy

De Telecommunicatiewet verbiedt het ongevraagd versturen van reclame naar mobieltjes. Alleen als klanten akkoord zijn gegaan (opt-in) met advertenties, mogen die worden verzonden.

Volgens KPN en Vodafone vallen de sms’jes die worden verstuurd als service waarom een klant heeft gevraagd – zoals de beltegoednotificatie – in de categorie opt-in. ‘Daar komen we juridisch mee weg’, aldus strateeg Tarik Fawzi van KPN op een seminar deze week in Amsterdam over mobiel adverteren.

KPN heeft deze zomer een proef genomen met sms-reclame onder zijn prepaid-klanten. Op de twee miljoen berichten die werden verzonden, kwamen volgens Fawzi 19 klachten binnen. Uit onderzoek zou zijn gebleken dat 38 procent van de ontvangers het bericht las en 64 procent zich de aanbieding in de tekstadvertentie kon herinneren. Slechts 19 procent wist de afzender (adverteerder ) nog.

Fawzi erkent het risico dat kleeft aan ongevraagd versturen van advertenties in een sms. ‘De 15 euro van een prepaid-klant is meer waard dan een reclame-euro. We gooien het kind niet met het badwater weg.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden