Utrechts gamefestival toont 31 games én spel met echte boog en virtuele pijlen

Deze week is het hoogtepunt van het jaar voor de Nederlandse gamesindustrie. In Utrecht tonen 32 studio's hun jongste producties aan het publiek en de Dutch Game Awards worden uitgereikt.

Peter van Ammelrooy
Deliver Us The Moon van KeokeN Interactive. Beeld
Deliver Us The Moon van KeokeN Interactive.Beeld

Digitale pijl- en boogspellen zijn er volop, vooral voor smartphones en tablet, maar in Eindhoven wordt er een ontwikkeld waarmee je virtuele pijlen afschiet met een echte boog. VR Archery is een van de opvallendste titels van het Indigo-festival, dat vandaag (dinsdag) en morgen in Utrecht wordt gehouden.

null Beeld Indigo
Beeld Indigo

Op deze toogdagen van de Nederlandse gameindustrie kunnen bezoekers 32 games bekijken en spelen. Het zijn overwegend kleine producties die met eigen geld in elkaar worden gezet, zonder de steun van een grote uitgever. De gemiddelde Nederlandse gamesstudio past qua personeelsomvang in een gezinsauto. Voor de zzp-ontwikkelaar is elders de term indie bedacht (een afkorting van independent).

De bescheiden grootte van de bedrijfjes heeft als prettig neveneffect dat bezoekers op Indigo rechtstreeks in contact komen met de makers van de games. In het geval van VR Archery zijn dat Menno Bischops en Roy Noten, een freelance virtual/augmented reality-specialist en een freelance softwaremaker die samen Vrconcepting vormen.

Reality-bril

Zij ontwierpen een recurveboog, waarbij de pijl wordt bewogen door een holle buis die aan het uiteinde is afgesloten. Bewegingsdectoren registreren of de gamer de boog spant en de pijl loslaat en in welke richting hij schiet. Die informatie wordt vertaald naar een Middeleeuwse setting met schietschijven die de gamer in zijn virtual reality-bril ziet.

Een andere game die kan worden gespeeld met een VR-bril is World of Diving, gemaakt door Vertigo Games in Rotterdam. Het is een duiksimulator. Het spel sinds sinds augustus vorig jaar te koop bij Steam, de grootste webwinkel voor computerspellen, en in versie die is te spelen zonder VR-bril. Ook andere titels die op Indigo zijn te bewonderen zijn al via internet verkrijgbaar.

Larry's Island. Beeld
Larry's Island.Beeld

De meeste titels op Indigo ogen als een hobbykamerproject, met simpele beelden, maar dat kan niet worden gezegd van Deliver Us The Moon van KeokeN Interactive, een viermansstudio in Hoofddorp. In deze game is de speler een eenzame astronaut op de maan, met slechts een robot als gezelschap. De voorstellingen in de game zouden op een PlayStation of Xbox niet misstaan.

Tekst loopt door na afbeelding.

VR Archery is een van de opvallendste titels van het Indigo-festival. Beeld
VR Archery is een van de opvallendste titels van het Indigo-festival.Beeld

Dutch Game Awards

Voor Nederlandse gamesindustrie is het de belangrijkste week op de kalender. Behalve de zesde editie van Indigo, georganiseerd door de Dutch Game Garden en het Nederlands Film Festival, houdt het vakblad Control zijn jaarlijkse congres voor gamemakers.

Dat evenement is al uitgedijd van een naar drie dagen. Vandaag is er het Worldbuilding Seminar, waarin specialisten uit de doeken doen hoe zij een consistente en geloofwaardige wereld in een game opbouwen. Woensdag wordt het congres met sprekers gehouden, maar in de branche kijkt iedereen uit naar het diner 's avonds waar voor de achtste keer de Dutch Game Awards worden uitgereikt. Donderdag is een conferentiedag over toegepaste games, bijvoorbeeld voor het onderwijs of de gezondheidszorg.

Bij de Dutch Games Awards (met voor het eerst een Vlaams tintje) zijn veertien onderscheidingen te vergeven en honderd titels aangemeld, waaronder een game die ook op Indigo is te vinden: Rite of Ilk.

Rite of Ilk Beeld
Rite of IlkBeeld

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden