Utrecht raakt concerten kwijt

Het Utrechtse muziekcentrum Vredenburg schrapt fors in zijn programmering. Vanaf 2010 wordt het aantal concerten teruggebracht tot 235 (in 2008 nog 408). Van de 69 personeelsleden verliezen 22 hun baan.

Hiermee volgt Utrecht in grote lijnen het recente advies van de ‘commissie van wijzen’. Die was ingesteld toen bleek dat de bezoekersaantallen van de tijdelijke grote zaal vlakbij de snelweg A2 sterk waren teruggelopen. Het tekort is opgelopen tot 6,4 miljoen euro.

Directeur Atze Sytsma noemt de inkrimping ‘onvermijdelijk’. Wereldmuziek en lunchconcerten verdwijnen van het programma. De focus komt te liggen op klassiek, pop, culturele voorhoede en kleinschalige kinderconcerten.

Het muziekcentrum Vredenburg op het Vredenburg sloot juni 2007. Op deze locatie moet in 2013 een nieuw Muziekpaleis worden geopend, een samengaan van Vredenburg met poppodium Tivoli en jazzpodium SJU. Het centrum is inmiddels gesloopt, maar de nieuwbouw is door juridische procedures vertraagd.

Cultuurwethouder Floris de Gelder spreekt van ‘het belangrijkste muziekgebouw dat sinds het Concertgebouw is gebouwd’.

De tijdelijke grote zaal met de bijnaam de Rode Doos werd bekritiseerd om zijn onbereikbaarheid, sfeerloosheid en slechte akoestiek. Volgens Sytsma zijn veel problemen nu verholpen. De akoestiek is verbeterd en de kaartverkoop trekt volgens hem weer aan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden